Gastronomie

AGUARDENTE DE MEDRONHO: VUURWATER UIT PORTUGAL


Maak kennis met aguardente de medronho

Portugal staat bekend om zijn goede wijnen en fantastische port. Het land heeft echter ook nog iets moois in petto voor liefhebbers van sterke drank. Maak kennis met aguardente de medronho!

Met zijn harde knobbelige schil zou je niet zeggen dat het belangrijkste ingrediënt van aguardente de medronho van een plant afstamt die in het Nederlands de vriendelijke naam aardbeiboom heeft. Toch is het zo. Behalve voor deze stevige borrel wordt de vrucht van de medronheiro ook gebruikt voor jam, wijn en likeur. Daarbij maken de Portugezen van de bloesem honing. Deze heeft een wat bittere smaak. Dit geeft al aan waar u aan begint als u een glaasje aguardente de medronho neemt.

Het thuisland van de aardbeiboom

Hoewel het dus om stevige vruchten gaat, zien deze er met hun ronde vorm schattig en vrolijk uit. In het begin, wanneer ze nog jong zijn, hebben ze een lichtgele kleur. Deze verandert uiteindelijk in dieprood, dan zijn ze klaar voor de pluk. Wilt u de aardbeibomen zien? Dan kunt u naar Serra de Monchique gaan. Dit is één van de gebieden waar de traditionele aguardente de medronho wordt gemaakt.


Vuurwater of brandymel

De medronhos worden ieder jaar tussen september en december geplukt. Daarna begint het fermentatie- en destillatieproces in kleinere en grotere stokerijen in de Algarve. Het eindresultaat is een drankje met een alcoholpercentage van 40 tot 60%. Het is dus niet verwonderlijk dat het vuurwater wordt genoemd. Wilt u eens iets anders dan wijn of port proberen tijdens uw vakantie in Portugal, maar denkt u dat een glas aguardente de medronho te heftig voor u is? Dan kunt het zachtere Dom Cristina drinken. Dit is aguardente de medronho waaraan honing is toegevoegd. Of neem een zoete vriendelijke amandellikeur: ook een specialiteit van Portugal.

Proef en ontdek meer over aguardente de medronho

Aguardente de medronho is verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Ook in restaurants en cafés kunt  u vaak succesvol naar een glaasje van deze stevige drank vragen. Wanneer u geïnteresseerd bent in het destillatieproces van aguardente de medronho bezoek dan Casa do Medronho. Dit museum ligt in het Monchique-gebergte in het plaatsje Marmelete.  Ga dan ook meteen langs het mooie bergdorp Monchique.

De omgeving van dit dorp is overigens zeer geschikt  voor natuurliefhebbers. Zoekt u een vakantieaccommodatie van waaruit u volop van de natuur kunt genieten? Kijk dan in ons aanbod vakantiehuizen in Monchique.

(foto Can Stock Photo / cristi2)Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *