Cultuur

AZULEJOS: DE KARAKTERISTIEKE SIERTEGELS VAN PORTUGAL


Gevel betegeld met blauw-witte azulejos

Azulejos is de prachtige naam voor Portugese siertegels. U komt ze door het hele land tegen aan de wanden van openbare gebouwen, kerken of stations. Ook hebben veel particulieren hun huizen versierd met de keramische tegels. Azulejos komen zowel op binnen- en buitenmuren voor. Het is daarom aan te raden om Portugese kerken niet alleen van buiten, maar ook even van binnen te bekijken. Want wie weet wat voor een verrassend mooie wand met azulejos er te zien is.

De kunst van het maken van de azulejo is in de zevende eeuw door de Moren naar het Iberische schiereiland gebracht. Eerst werden azulejos voornamelijk in Spanje gecreëerd. Pas omstreeks 1500 kwam Portugal aan de beurt. Dit gebeurde niet door de Moren, maar door Portugese koningen. Zij waren onder de indruk van de versierde wanden van de Spaanse paleizen en wilden dat ook in hun residenties. Portugal groeide vervolgens uit tot het land van de azulejos. In de 18e eeuw verschenen azulejos ook bij kerken, fonteinen, trappencomplexen, kloosters en gevels van huizen. Zeker in Lissabon horen deze siertegels bij het straatbeeld.

Van paleizen tot metrostations: bewonder de mooiste azulejos

Azulejos beelden vaak een heilig tafereel uit. Ook kan dit een fabel zijn of een belangrijk moment uit het dagelijkse leven, zoals de oogst of visvangst. Verder kan een wand met azulejos bestaan uit prachtige geometrische vormen. Een van de plaatsen waar u een rijk aanbod aan azulejos vindt, is Sintra. In het Palácio da Vila ontdekt u allerlei soorten tegelwanden. Of pak de metro in Lissabon en bewonder de azulejos in de metrostations. Ook heeft Portugal een museum dat is gewijd aan de siertegels. Dit Museu Nacional do Azulejo vindt u ook in de Portugese hoofdstad. Het is gevestigd in een prachtig historisch klooster. De collectie bestaat onder andere uit een presentatie van de geschiedenis van de azulejos vanaf de 16e eeuw.

Ontdek azulejos in de Algarve

Ook tijdens een vakantie in de Algarve kunt u de azulejos volop bewonderen. De Igreja de São Lourenço in Almancil beschikt bijvoorbeeld over rijk versierde muren. Verder is het Palácio de Estoi royaal gedecoreerd met de siertegels. Of wandel op uw gemak door steden als Tavira, Faro, Portimão en Lagos. Zeker weten dat u regelmatig mooi betegelde gevels spot!

(Foto (c) Can Stock Photo / ribeiroantonio)Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.