Er op uit

BELEEF HISTORISCH PORTUGAL IN SILVES


Kasteel Silves - Algarve - Portugal

Een kasteel bezoeken, is altijd een unieke ervaring. Kinderen beleven er allerlei fantasieën en volwassenen raken geïntrigeerd door de eeuwenoude geschiedenis van het gebouw. Een van de meest interessante bezienswaardigheden in de Algarve is het kasteel in de oude vestingstad Silves.

Het kasteel van Silves werd tussen de 8e en 13e eeuw gebouwd. Het is een van de best bewaarde Moorse forten in Portugal en daarom sinds 1910 een nationaal monument. De Portugese koning D. Sancho I, die de eerste verovering van Silves op de Mooren in 1189 op zijn naam schreef, komt u meteen bij de ingang van het kasteel tegen. Voor de poort prijkt zijn standbeeld, maar dat wil niet zeggen dat na zijn overwinning de Moren echt verslagen waren. Pas in 1249 lukte het de Portugees Paio Peres Correia de laatste Moorse heerser uit Silves te verdrijven.

Binnen en op de muren van het kasteel van Silves

In de burcht kunt u onder andere de Cisterna da Moura en Cisterna dos Cães zien. Ook kunt u een archeologische opgraving bezichtigen, dat mogelijk van een Arabisch huis is: het Palácio das Varandas. Behalve de bezienswaardigheden binnen de kasteelmuren te bekijken, is het vooral een belevenis om op de muren van rood zandsteen te lopen. Van daaruit heeft u een schitterend uitzicht op de stad en de omgeving. Precies de reden waarom in het verleden krijgsheren van allerlei nationaliteiten zich hier vestigden. Volgens opgravingen zouden Phoeniciërs, Grieken en Carthagers zich hier al hebben gesetteld, voordat de Romeinen in 201 v.C. deze plek veroverden.

De graftombes van Sé de Silves

Wanneer u nog meer interessante historie wilt zien, ga dan na uw bezoek aan het kasteel in Silves naar de nabijgelegen gotische kathedraal Sé de Silves uit de 13e eeuw. Dit gebouw is later regelmatig aangepast, waardoor u via een 18e-eeuws zijportaal in rococostijl binnenkomt. In de kathedraal vindt u ook verschillende architectonische stijlen. Bekijk verder de graftombes uit de 15e eeuw van hooggeplaatste Portugezen. Zelfs koning D. João II heeft hier na zijn dood in 1495 gelegen, voordat zijn stoffelijke resten in 1499 werden overgebracht naar het klooster in Batalha.

Het archeologisch museum van Silves

Heeft u hierna energie over om nog meer te ontdekken over de geschiedenis van Portugal. Loop dan na het bezoek aan de kathedraal nog even door naar het archeologisch museum van Silves (Museu Municipal de Arqueologia de Silves). Dit museum is gevestigd in een 19e-eeuws woonhuis. Behalve een diepe waterput uit de 12e ? 13e eeuw vindt u hier collecties over de prehistorie plus de Romaanse, Arabische en Portugese periode tot de 17e eeuw.

Wilt u na al deze historie weer rustig terugkeren in de huidige tijd. Wandel dan door de eeuwenoude straatjes van de vestingstad en kies een van de vele restaurants uit om te genieten van een dagverse maaltijd.

Foto door amaianos from Galicia (Castelo de Silves) CC BY 2.0, via Wikimedia CommonsGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *