Eindeloze zomers

DE EINDELOZE ZOMERS IN DE ALGARVE


De Algarve is de zuidelijkste regio in Portugal en ligt op dezelfde hoogte als bijvoorbeeld Sicilië, de Griekse eilanden, Turkije of Californië. Het is er altijd lente, behalve van mei tot oktober, dan zijn de temperaturen zomers en warm.

De zonnige zomerperiode

De zomerperiode duurt van mei tot oktober. De temperatuur ligt dan altijd tussen de 25 en 35 graden. Juli en augustus zijn de warmste maanden, het kan er dan erg warm worden, soms zelfs tot 40 graden. Omdat de Algarve wordt omzoomd door de Atlantische oceaan is het aan de kust dan vaak een paar graden koeler. Het is dan heerlijk om juist in deze maanden aan het strand te verblijven of te zorgen dat er een zwembad in de buurt is. Vrijwel alle villa’s die Portucasa verhuurt hebben een heerlijk verkoelend zwembad. Ook bij onze appartementen is vaak een gemeenschappelijk zwembad te vinden.

Uitwaaien aan de westkust

Aan de westkust is het vaak iets minder warm dan in de rest van de Algarve, dit omdat hier vaak meer wind staat vanuit de Atlantische oceaan. Overigens kan er in heel de Algarve gedurende de dag plots een hevige wind opsteken die dan even later weer sterk afzwakt. Het kan dan zomaar gebeuren dat u bij terugkomst bij uw vakantieverblijf, uw uitgeklapte parasol terugvindt in het zwembad of in de tuin van de buren. Het is altijd raadzaam om hier rekening mee te houden en bij het verlaten van uw verblijf de parasols dicht te klappen.

Vrijwel geen regen

Het komt in de zomermaanden maar weinig voor dat het regent. Eigenlijk is het de laatste jaren van juni tot ergens in november kurkdroog. Klimaatverandering zal hier zeker een rol spelen. Op zich is Portugal gewend aan droge zomers en wordt het regenwater van de wintermaanden zoveel mogelijk opgevangen in een zogenaamde ‘cysterna’. Hierbij wordt al het regenwater dat op het dak valt opgevangen in een ondergrondse put om in de zomer te gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuinen. Bij boerderijtjes ziet u vaak een pleintje dat speciaal is gebouwd om extra regenwater op te vangen. Van november tot april kan het soms een aantal dagen hevig regenen echter de temperatuur is overdag altijd nog aangenaam, zo tussen de 14 en 20 graden met uitschieters naar boven of beneden.

Bij extreme droogte kan de overheid speciale maatregelen nemen door de waterdruk te verlagen of boeren en golfterrein eigenaren op te dragen minder water te verbruiken.

De laatste jaren is er veel kritiek op de aanleg van vele nieuwe avocado plantages die heel veel water zouden verbruiken.

Als u de komende zomervakantie naar de Algarve komt geven we u de volgende tips mee:

  • Ga er vooral in de ochtend op uit als u sportieve activiteiten gaat ondernemen zoals wandelen, e-biken of het verkennen van een stad of dorp.
  • Hoewel de wind verkoelend is, verbrand u hier snel onder de warme Portugese zon. Neem voldoende zonnebrand mee. Vooral op de eerste dagen is een factor 30 tot 50 geen overbodige luxe.
  • Kies een accommodatie met airconditioning, voor het geval je hotel of B&B geen dikke muren heeft zoals dat het geval is in traditionele Portugese huizen, hetgeen de warmte goed buiten houd.
  • Huur een auto met airconditioning. Echter bij de meeste huurauto’s is dit standaard al aanwezig.  


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *