Cultuur

DE KERAMIEKSTRATEN VAN PORCHES


Een lokale traditie

Van oudsher is Porches bekend om de productie van keramiek in de Algarve. De klei die er in de grond zat was bijzonder geschikt om mee te pottenbakken. Ambachtslieden beoefenden de rode kleitraditie tot het begin van de jaren zestig toen er nog maar een paar pottenbakkers over waren. Porches heeft nog steeds de naam van keramiekdorp en die traditie is zeker nog springlevend.

Keramiek te kust en te keur

Het is met name net buiten het pittoreske dorpje Porches waar u een heel aantal keramiekwinkels kunt bezoeken. De beschilderde stukken hebben niet de uitstraling van de massaproducten uit China. Onder elk met zorg gemaakte bordje of schaaltje staat het monogram van de maker.

Ook voor terra cotta buitenpotten of muurlampen kunt u terecht al is deze markt krimpend door de komst van grote bouwmarkten. Met hun goedkopere geïmporteerde potten van mindere kwaliteit maken ze deze lokale markt kapot. Gelukkig is er een hernieuwde interesse in handgemaakte producten waardoor Porches zijn naam zal blijven behouden.

Olaria Pequena/The Little Pottery

De meeste keramiekwinkels zijn te vinden aan de N125 , de provinciale weg  die van oost naar west Algarve voert. Als eerste ligt aan de rotonde van de N125 naast het dorp ‘Olaria Pequena’ oftewel ‘The little pottery’. Dit is een warm en sfeervol ingerichte winkel waarvan de eigenaar van Ierse afkomst is. Het aardewerk van deze keramist is herkenbaar aan een moderne maar toch Portugese uitstraling.

Onder het genot van een klassiek muziekje wordt u door zijn winkel geleid waar u in ieder hoekje telkens weer nieuwe schatten vindt. Van grote schalen beschilderd met bijna abstracte citroenen tot bijzondere lampvoeten met expressief spatwerk in het glazuur.

Ook bij dochter Molly loopt het keramistenbloed door haar aderen. Ze heeft haar opleiding afgerond en werkt inmiddels aan een eigen collectie.

Casa Grada, keramisten verzameld

We bezoeken eerst de winkels aan de rechterzijde van de N125 en daarna die aan de linkerzijde omdat je de weg niet mag oversteken tot aan de rotonde bij de International School. Dus aan dezelfde kant van de weg na ongeveer 1 kilometer is Casa Grada. Dit is een grote winkel waar wel 50 keramisten vertegenwoordigd worden. Een gedeelte van de winkel is gereserveerd voor een klein museum waar u oude stukken kunt bewonderen gemaakt door lokale ambachtslieden uit een ver verleden.

Porches Pottery

Als u de weg vervolgd en via de eerstvolgende rotonde dezelfde weg terugrijdt, bevindt zich na ca 800 meter ‘Porches Pottery’. Dit historische pand is op zich al de moeite waard om te bekijken. Bij binnenkomst heeft u direct al uitzicht op het atelier waar meerdere vrouwen bezig zijn met het decoreren van servies. Binnen de florale schilderstijl vindt u series als ‘Rambling Rose’ en ‘Queen’s Earring’. Om even te bekomen van alle indrukken kunt u op het naastgelegen terras van ‘Bar Bacchus’ genieten van een lunch met huisgemaakte quiche of iets anders van de aantrekkelijke lunchkaart.

Casa Algarve

De volgende potterie ligt een klein eindje verder op een heuveltje. Herkenbaar aan de manshoge antieke potten die naast de oprit opgesteld staan. Tijdens lunchtijd kan het hier druk zijn want u kunt er ook een warme maaltijd nuttigen in de achtertuin of in de “serre” die vroeger werd gebruikt voor het drogen van de net gedraaide vormen.

Potterie Reis

Terug in Porches vindt u naast de Apotheek potterie Reis. Achter de kassa van het winkeltje staat een grote oven waarin het beschilderde aardewerk wordt gebakken op meer dan 1000 graden. Mevrouw Reis schildert vrolijke bloemen die typerend zijn voor de traditionele decoratiestijl van Porches.

Casa Malha

Op de weg richting Alporchinos, dat ook bij de gemeente Porches hoort ligt ‘Casa Malha’. Deze met liefde ingerichte winkel wordt gerund door een echtpaar op leeftijd. Ze maken alle producten zelf. De vriendelijke bejaarde vrouw heeft een werkplek midden in de winkel waar ze het servies decoreert. Met vaste hand zet ze soepele penseelstreken in het herkenbare kobaltblauw of een van de andere kleuren die binnen haar bereik staan.

Porches biedt voor iedere smaak wat wils. Hopelijk zullen in de toekomst meer nieuwe keramisten de winkels en werkplaatsen overnemen zodat deze authentieke ambachtelijke producten nog lang als souvenir in de koffer kunnen worden meegenomen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *