Cultuur

DE TRADITIONELE SMAAKMAKERS VAN DE PORTUGESE PATISSERIE


Vitrine van pastelaria in Portugal

Soep, sardientjes en wijn zijn een belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Maar waar de Portugezen ook al een aantal eeuwen bekend om staan, is hun talent voor het maken van zoetigheden. Met amandelen, chocola, ei en room bereiden ze de lekkerste patisserie. Kijk tijdens een vakantie in Portugal maar eens in een van de vele pastelarias die u bijna in iedere plaats vindt. Sommige bieden imposant versierde taarten, maar het meest interessant zijn misschien wel de vele soorten cakejes. Ze zien er vaak eenvoudig uit, maar des te verrassender is hun smaak. Om u alvast te helpen bij uw keuze is hier een overzicht van een paar van de meest voorkomende Portugese cakejes.

Pastel de nata

Deze Portugese lekkernij is het meest bekend. Hij wordt ook wel pastel de Belém genoemd. Het eerste exemplaar werd namelijk in 1837 in Belém op de markt gebracht. En met succes want inmiddels is er geen pastelaria meer denkbaar die dit cakeje niet verkoopt. Met een beetje geluk kunt u zelfs een pastel de nata in België of Nederland kopen. Het oorspronkelijk recept is geheim, maar wie een hap neemt, proeft vanilleroom en knapperig bladerdeeg. Verder maken kaneel en rietsuiker de pastel de nata helemaal af. Wilt u ze zelf bakken? Dat kan, want hier is een recept dat misschien wel niet het authentieke exemplaar uit 1837 als resultaat geeft, maar wel lekker is.

Bolo de arroz

Nog een kanjer onder de Portugese lekkernijen is de bolo de arroz. Deze muffin van rijstmeel heeft ook internationale bekendheid. Behalve in Portugal is het een geliefd cakeje in onder andere Brazilië, Angola en Kaapverdië. Zeg maar in alle landen waar de Portugezen ooit invloed hebben gehad. De cakejes zijn in de pastelarias snel herkenbaar aan hun papieren omhulsel waar bolo de arroz op staat. Bovendien zijn ze iets smaller dan de meeste muffins. Eigenlijk zit het qua formaat tussen een cupcake en muffin in. Verder onderscheiden ze zich nog door hun met suiker bestrooide bovenkant. Ook deze lekkernij is makkelijk zelf te maken. Probeer dit recept van bolo de arroz maar.

Queijadas

Queijadas horen ook bij de favoriete bestellingen in de Portugese pastelarias. De uiteindelijke smaak van een queijada verschilt per locatie. Een van de meeste bekende exemplaren zijn de queijadas met kaneel uit Sintra. Verder zijn dit soort cakejes onder andere verkrijgbaar in sinaasappel-, amandel- en wortelsmaak. Of probeer gewoon thuis het recept van deze melkvariant.

(foto (c) Can Stock Photo)Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *