Gastronomie

ETEN UIT DE ATLANTISCHE OCEAAN IN DE ALGARVE


De condities van de Atlantische oceaan langs de kust van de Algarve zijn dusdanig goed dat er wel 200 soorten vis en schaaldieren leven. De wild gevangen vis wordt dan ook met trots gepresenteerd in de gekoelde vitrines van de vele visrestaurantjes die de Algarve rijk is.

Lekker op

Een vissoort die u zeker eens zou moeten proeven is de ‘Robalo’. Deze zeebaars is een veelzijdige vis met een mild zoete smaak en wordt meestal in zijn geheel of als filet bereid. Zeker op de BBQ komt de volle smaak tot uiting.

Hoe leuk om een vakantiedag te plannen rondom deze lekkernij. U begint de dag met het scoren van lekkere verse vis in een Portugese supermarkt waar de dag vangst in het ijs ligt te pronken. Aan het einde van de middag steekt u dan de BBQ aan om de lekkernijen boven de hete kooltjes te leggen.

Een heel aantal van onze accommodaties hebben een gemetselde BBQ op het terras. Bijvoorbeeld: Casa Novo in Albufeira, Casa dos Sonhos in Sao Bras de Aportel, Quinta da Galina in Loulé of Casa de Pomar in Alte.

Overdekte vismarkten

Nog leuker is het natuurlijk om voor de boodschappen een overdekte vismarkt te bezoeken. In Loulé is de vismarkt bijvoorbeeld in het indrukwekkende Moorse complex dat daar ooit speciaal voor gebouwd is. Koop meteen wat zoutkristallen uit de regio om de vis nog meer op smaak te brengen.

Dourada, vis met een gouden kroon

Het gouden kroontje is herkenbaar aan het gouden streepje tussen de ogen van de vis. Ook deze soort zee brasem wordt veel gegeten in de Algarve. De Dorada voedt zich met kleine schaaldiertjes waardoor het een verfijnde smaak krijgt.

Hoe klein de Portugees soms ook behuisd is; Een kleine draagbare BBQ past altijd nog op de rand van het balkon. Tijdens lunchtijd ruikt u dan ook hier en daar de geur van rook vermengd met gebakken vis. Ook uit de oven met verse rozemarijn, tijm, wat schijfjes citroen en olijfolie is de smaak van deze vis een streling voor uw tong.

Het beroemde sardientje

Dit visje mag natuurlijk niet ontbreken in deze opsomming. In Portimão is er een speciaal festival geweid aan deze gezonde vis. Ook heeft deze stad een sardientjes museum waar u kunt zien hoe hier vroeger de vis gevangen werd waarna het werd geconserveerd in het typische blikje dat ook ideaal is om mee te nemen als souvenir. Het eten van versgebakken sardientjes is eigenlijk een vorm van ‘slow food’. U moet ze met aandacht ontdoen van de kleine graatjes om deze delicatesse met smaak te kunnen opeten.

Pregado (Tarbot) ‘fazant van de zee’.

Deze platte ronde vis is met name te vinden in de Atlantische oceaan. Vanwege de grote vraag en de beperkte beschikbaarheid van deze vissoort is de prijs vaak hoog. Echter in de Algarve is deze vis vaak nog betaalbaar. Chefs van visrestaurants in de Algarve zetten deze vis graag op hun menu vanwege de bijzonder goede smaak. Niets voor niets heeft deze vis de bijnaam ‘fazant van de zee’.

Vis uit de cataplana

De cataplana is een uit koper vervaardigde dubbele pan waar vaak een gerecht van schaal- en schelpdieren in wordt gekookt en tevens geserveerd. Het is een beleving om eens zo’n cataplana als gerecht te bestellen. Bijvoorbeeld de ‘Cataplana de Marisco’. Het zijn langzaam gegaarde zeevruchten in een verfijnde saus van groenten en kruiden.

De omstandigheden van de Atlantische oceaan zijn in de Algarve optimaal voor een zeer goede viskwaliteit. Als u op vakantie bent in de Algarve is dit een uitgelezen kans om vis te proeven die door internationale chefs wordt gezien als de beste ter wereldGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *