Cultuur

FADO: HET LEVENSLIED VAN DE PORTUGEZEN


Tegel met fado

De fado is razend populair in Portugal en ook ver daarbuiten. Dit is grotendeels te danken aan de ‘koningin van de fado’, oftewel de legendarische Amália Rodrigues (1920-1999). Zij bezorgde in de jaren vijftig niet alleen de Portugezen kippenvel, maar liet ook luisteraars in andere landen voor het eerst kennismaken met de kracht van de fado. Na haar wereldwijde succes werd het even stil rondom het Portugese levenslied. Maar zangeressen als Mariza, Cristina Branco en Dulce Pontes hebben de fado vlak voor de eeuwwisseling opnieuw op de internationale kaart gezet.

Vanuit de volksbuurt op de lijst van UNESCO

De fado is al bijna twee eeuwen oud. De muziekstijl ontstond omstreeks 1829 in Lissabon in de armste volksbuurten van de stad, waaronder Alfama en Bairro Alto. Wanneer u de melancholische klanken van deze Portugese zangstijl hoort, dan zal het u niet verbazen dat armoe de bakermat is van de fado. Alle facetten van het volksleven komen in de liedjes terug. Heimwee, verlangen en verdriet zijn de belangrijkste thema’s. Maar de fado kent gelukkig ook een vrolijke kant, want blijdschap en feesten horen ook bij het leven.

Inmiddels staat de fado op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Het gaat hierbij om de fado zoals deze in Lissabon wordt gezongen. Wanneer u meer wilt weten over het Portugese levenslied, dan valt er in deze stad genoeg te ontdekken. Zo laat het Museu do Fado u kennismaken met de geschiedenis van de fado: vanaf het begin tot aan nu. Ook is het voormalige woonhuis van Amália Rodrigues een museum geworden. Hier kunt u zien hoe de wereldberoemde fadozangeres woonde en leefde.

Bezoek een fado in de Algarve

Wilt u een fado live meemaken? Dan bent u Lissabon op de goede plek. In de wijken Bairro Alto en Alfama wordt het Portugese levenslied nog steeds volop gezongen in allerlei fadorestaurants. Bent u op vakantie in de Algarve en heeft u geen zin om de reis naar Lissabon te maken? Geen probleem. De Algarve is inmiddels de thuisbasis van meerdere getalenteerde fadista’s. U vindt hier een reeks aan concerten, waar u de melancholie van de fado kunt ervaren. Ook de grande dames van de fado komen regelmatig op tournee in de Algarve!

(foto © Can Stock Photo / ptxgarfield)Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.