Er op uit

HET MONCHIQUE GEBERGTE – VERBORGEN SCHAT IN HET ACHTERLAND VAN DE ALGARVE


De Algarve is wereldberoemd om haar indrukwekkende kustlijn. U hoeft echter maar een klein stukje landinwaarts te rijden om te ontdekken dat het achterland al even de moeite waard is.

Langs heuvels en valleien

Op een kleine 20 minuten rijden, ten noorden van de kustplaats Portimão, ligt Caldas de Monchique. Het ligt in het middelgebergte ‘Serra de Monchique’. De rit ernaartoe is al een ervaring op zich.

De weg slingert zich in scherpe bochten langzaam omhoog. Na elke bocht volgt een nieuw adembenemend uitzicht. Het landschap is, in tegenstelling tot wat u in een droge zomer zou verwachten, erg groen.

Naarmate u hoger komt is het steeds dichter begroeid met struiken en bomen. U ruikt de frisse lucht van eucalyptusbladeren en wilde tijm. Op sommige hellingen ziet u ineens jonge bossen ontstaan. Dit zijn de sporen van de hevige bosbranden in 2018. Het is geruststellend om te zien hoe de natuur zichzelf aan het herstellen is.

Parque de Mina, een bijzonder themapark

Als u via de N266 rijdt komt u onderweg een bijzonder park tegen. Op een houten bord staat in geel geschilderde letters “Parque de Mina”. Het park is een mix tussen cultureel erfgoed en vermaak.

Er is een natuurzwembad en spannende hangbruggen over de waterval. Zeker met kinderen is het een leuke en leerzame tussenstop.

Geneeskrachtig water

Een paar kilometer verderop vindt u aan uw linkerhand het dorp Caldas de Monchique. Aan de rijke architectuur van de gebouwen ziet u dat hier vermogende Portugezen neerstreken om dicht bij de bronnen te wonen. Hier stroomt het fameuze Monchique water. Het vindt zijn oorsprong in hoger gelegen onderaardse riviertjes. Het bijzondere aan dit water is dat het een PH-waarde van 9,5 heeft. Een van de hoogste waarden ter wereld.

Door de hoge alkalische- en minerale waarde zou het een gunstig effect hebben op de vitaliteit en helpen bij het genezen van verschillende lichamelijke aandoeningen. Maar dat niet alleen! Het water heeft dit jaar ook nog eens een ‘internationale Award gewonnen voor ‘meest superieure smaak’.

Lunchen langs een kabbelend riviertje

Het water wordt geschonken in sterrenrestaurants en verkocht in de supermarkten.  Het leuke is dat u het hier direct vanuit een rots in een vaatje kunt tappen. Er is onder meer een tappunt in het subtropische uitziende parkje achter wijn- en bier bar ‘O Tasco’. Neem uw picknickmand mee om te genieten van uw lunch aan één van de tafels en stoelen gemaakt uit boomstronken.

Nog meer hoogtepunten

Het letterlijke hoogtepunt van dit gebied is de ‘Foia’. Het is meteen de hoogste berg van de Algarve die op 902 meter hoogte ligt. Vanuit deze berg heeft u op heldere dagen een eindeloos uitzicht en kunt u in de verte de oceaan zien.

Het zicht op deze ‘tuin van de Algarve’ nodigt uit om een keuze te maken uit de talloze wandelroutes die hier zijn uitgestippeld. Trek uw wandelschoenen aan en voel u één met de weldadige natuur.

Wilt u langer verblijven in dit wonderschone gebied? Kijk dan naar de vakantiehuizen die Portucasa in dit deel van de Algarve verhuurt.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *