Cultuur

HISTORIE EN RELIGIE: DE NATIONALE FEESTDAGEN VAN PORTUGAL


Hoewel Pasen, Pinksteren en Kerstmis in Portugal alleen de eerste dag worden gevierd, kent het land toch meer nationale feestdagen dan Nederland. Het zijn er in totaal dertien, die wij voor u op een rijtje hebben gezet.

Uitslapen op Nieuwjaarsdag

Voor de Portugezen is de jaarwisseling net zo belangrijk als voor Nederlanders. Oud en nieuw wordt dan ook uitbundig gevierd met grote straatfeesten, nieuwjaarsparty’s op het strand en spectaculair vuurwerk. Op 1 januari kunnen de meesten uitslapen in Portugal, want dan is het een nationale feestdag. Reken er op dat dan ook alle grote supermarkten dicht zijn.

Katholieke feestdagen in Portugal

In Portugal leeft het katholieke geloof nog sterk en dat uit zich in tradities en festiviteiten. Ieder voorjaar zijn er op wisselende data nationale feestdagen voor Goede Vrijdag en Pasen. De laatste heeft dan wel een officiële dag minder dan het Nederlandse paasfeest, het wordt echter vol passie uitgevoerd met kleurrijke paasprocessies. Ook wordt Sacramentsdag op 15 juni gevierd en staat men op 15 augustus stil bij de Maria-Tenhemelopneming. Op 1 november worden de doden herdacht tijdens Allerheiligen. 8 december staat in het teken van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Kerstmis is heel belangrijk voor Portugezen en er wordt ook massaal aan deelgenomen. Al op kerstavond komen de meeste families bij elkaar. Op 24 december gaan daarom veel winkels en voorzieningen eerder dicht of soms helemaal niet open.

Portugese historische feestdagen

Een van de belangrijkste nationale feestdagen is 25 april. Het is de Dia da Liberdade ofwel de Dag van de Vrijheid. Op deze datum wordt de vreedzame militaire staatsgreep gevierd, die ook bekend staat als de Anjerrevolutie. Op 1 mei is het, net als in veel andere landen, de Dag van de Arbeid. De 10e van juni is weer een puur Portugese feestdag en heet Dia de Portugal. Dit is niet alleen een feest in Portugal, maar één van alle Portugezen. Ook de Portugese gemeenschappen in het buitenland doen er namelijk aan mee. De feestdag is ter ere van Portugals grootste dichter uit de geschiedenis, Luís de Camões, die op 10 juni 1580 overleed. Op 5 oktober is het de Dag van de Republiek. Daarbij wordt de val van de monarchie in 1910 en de daaropvolgende start van de Portugese republiek herdacht. De laatste historische nationale feestdag van het jaar is de Dag van de Onafhankelijkheid die op 1 december wordt gevierd. Op dezelfde datum werd het paleis van Lissabon in 1640 door de Portugezen bestormd, waar op dat moment een Spaanse gouverneur de scepter zwaaide. Het lukte de Portugese bevolking om hem af te zetten, waarna de Portugese koning Johan IV het roer over nam.

Zoals u ziet, is Portugal zuinig op zijn feestdagen. Sommigen herleiden zelfs naar gebeurtenissen van eeuwen terug. Hoewel feestdagen en tradities een belangrijke plaats innemen in Portugal, zijn behalve op 1e Kerstdag, 1e Paasdag en op 1 januari de meeste grote winkels gewoon open. Overheidsinstanties en kleinere bedrijven kunnen wel de deuren sluiten. Wilt u zekerheid? Vraag het dan even in de lokale VVV van uw vakantiebestemming in Portugal. Zij kunnen u dan ook meteen vertellen welke feestelijkheden er in de omgeving plaatsvinden.

(Foto © Canstock / inaquim)Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *