Cultuur

MAAK KENNIS MET DE CULINAIRE TRADITIES VAN EEN PORTUGEES PASEN


kleurrijke gesuikerde amandelen voor Pasen

Wanneer u rondom de paasdagen in Portugal bent, dan maakt u grote kans om een paasprocessie te zien. Dergelijke kleurrijke optochten en andere religieuze uitingen tijdens Pasen zijn voor de overwegend katholieke Portugese bevolking erg belangrijk. Belangrijker dan in ons land. Maar waar Portugezen en Nederlanders het tijdens Pasen wel over eens kunnen zijn, is lekker eten. Net als in Nederland liggen de schappen van de winkels in Portugal tegen Pasen vol met hazen en eieren van chocola. Maar ook staan er gedurende de paasperiode gerechten en lekkernijen op tafel die anders zijn dan de onze.

Bacalhau & lamsvlees

Net zoals op kerstavond verschijnt bij veel Portugese families ook op Goede Vrijdag bacalhau op het menu. Op deze nationale feestdag mag er volgens het Katholieke geloof namelijk geen vlees gegeten worden. Bacalhau is een gedroogde en gezouten vis die voorkomt in honderden Portugese gerechten. Met room, port of gekookte eieren? Deze vis smaakt altijd. Op eerste paasdag maakt de bacalhau plaats voor vlees. Dan komt er voornamelijk de geur van lamsvlees uit de Portugese keukens.

Folar & pão-de-ló

In Nederland hebben wij met Pasen speciaal paasbrood. De Portugezen eten daarvoor in de plaats folar. Dit is een cake die traditioneel versierd is met hardgekookte en ongepelde eieren. Wanneer u echter tegen Pasen een pastelaria of supermarkt inloopt, vindt u nog veel meer varianten op deze Portugese paascake. Ook pão-de-ló wordt graag gegeten tijdens de paasdagen. Deze luchtige cake is wel het hele jaar door te koop, maar is extra favoriet tijdens Pasen.

Zoete amandelen & chocola

Portugezen zijn dol op zoet en dat ziet u zeker terug tijdens een paasvakantie in Portugal. Zo zult u op veel plaatsen gesuikerde amandelen tegenkomen. Behalve deze kleurrijke snoepjes horen ook amandelen met een chocoladejasje er echt bij tijdens een Portugees Pasen. Houdt u van een wit, melk of puur laagje? Ze zijn er in al deze variaties. Dat geldt ook voor onze paasfavoriet: heel veel chocola. Net als in Nederland is er in Portugal voor Pasen een enorme keuze uit allerlei chocolade-eieren en chocoladepaashazen.

Portugezen en Nederlanders hebben dus voor een groot deel hetzelfde doel tijdens Pasen, namelijk lekker eten en samenzijn met familie. Alleen kunnen Portugezen daar korter van genieten, want ze hebben maar één paasdag. Hoewel het smikkelen van de chocolade zal, net als bij ons, na Pasen nog wel even doorgaan.

(foto (c) Can Stock Photo / paulista)Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *