Cultuur

NAAR DE VISMARKT IN DE ALGARVE


vis op een vismarkt in Portugal

Ieder land biedt weer een nieuw culinair avontuur. In Portugal zit het avontuurlijke vooral in het aanbod aan vis. Aan de ruim 850 kilometer lange Portugese kustlijn liggen tal van vissersdorpen al of niet uitgegroeid tot een toeristisch oord. Als toerist kunt u de visvangst volop meemaken, zoals in Armação de Pêra. Hier worden de vissersboten na de visvangst nog traditioneel het strand opgesleept, waarna de vers gevangen vis direct naar de visafslag wordt gebracht. Maar ook zijn er speciale havens voor de vissers, zoals in Albufeira en Quarteira. Vissers vindt u eigenlijk langs de hele kust. Want niet alleen op het strand of in de haven komt u ze tegen? Er zijn namelijk ook nog de hengelaars die halsbrekende toeren uithalen voor een goede visplek op de rotsen.

Ontdek de grootste vismarkt van de Algarve

Het resultaat van al het gevis ziet u terug op de vismarkten. Van Monte Gordo tot en met Lagos: in iedere gemeentelijke markthal is er wel een royaal visaanbod. De grootste en bekendste vismarkt is die van Olhão. De Mercado Municipal bestaat hier namelijk uit twee markthallen. Een is er voor groenten en fruit en de andere is volledig bestemd voor alles wat uit zee komt.

Word wegwijs in het visaanbod

In een hotel wordt het lastig, maar verblijft u in een vakantiehuis in de Algarve dan kunt u zelf aan de slag met het bereiden van verse vis. Maar welk exemplaar kiest u uit het enorme aanbod? Vreemde vissoorten en de Portugese benamingen maken het er niet makkelijker op. Met dit overzicht van wat u op de vismarkten in de Algarve kunt tegenkomen, wordt het misschien wat eenvoudiger. Het is ook meteen een hulp bij het ontcijferen van de Portugese menukaart. Goed om te weten is dat polvo octopus betekent, mocht u niet gecharmeerd zijn van grote inktvispoten met zuignappen op uw bord. Bent u iemand die zich daardoor niet laat afschrikken? Dan moet u zeker eens de heerlijk gekruide Polvo à Lagareiro proeven.

Probeer ook de zeevruchten

Behalve allerlei soorten vis vindt u op de Portugese vismarkt ook veel verschillende zeevruchten: van garnalen tot en met kreeften en van venusschelpen tot en met zeeslakken. Wilt u het liefst zoveel mogelijk schaaldieren in één keer uitproberen? Maak dan een Arroz de Marisco of bestel dit authentieke Portugese gerecht in een restaurant. Bom apetite!

(Foto (c) Can Stock Photo / wjarek)Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.