Cultuur

ONTDEK DE GROOTSTE SCHRIJVERS UIT DE PORTUGESE LITERATUUR


Standbeeld van Luís de Camões

Een prachtige natuur, een melancholische volksaard en mystieke verhalen uit het verleden: Portugal inspireert. Het is dus niet verwonderlijk dat dit land een aantal grote schrijvers heeft voortgebracht. Toch is de Portugese literatuur in Nederland niet zo bekend. Tijd om eens kennis te maken met de grootste Portugese auteurs uit de vroegere en de hedendaagse literatuur van Portugal.

Luís de Camões

De grootste dichter van Portugal: dat is de titel die Luís de Camões door de Portugezen is toegekend. Hij schreef talrijke lyrische gedichten en toneelstukken, maar Os Lusíadas maakte hem onvergetelijk. Dit heldenepos gaat over de roem van de Portugezen en de ontdekkingsreiziger Vasco do Gama. Luís de Camões leefde van 1524 tot 1580 en leidde een avontuurlijk bestaan. Zo schreef hij het beroemde heldenepos in een grot in Macau. Op 10 juni stierf hij. Deze dag is uitgeroepen tot de nationale feestdag: Dia de Portugal, de Camões e das Comunidades Portuguesas.

Fernando Pessoa

Wie de Portugese literatuur gaat ontdekken, komt al snel uit bij Fernando Pessoa. Deze dichter, die als één van de belangrijkste in de Portugese literatuur wordt gezien, leefde van 13 juni 1888 tot 30 november 1935. Fernando Pessoa leidde een geïsoleerd bestaan. Zijn leven bestond voornamelijk uit zijn werk als freelance vertaler en handelscorrespondent. Daarnaast verdiepte hij zich in literatuur en stond hij bekend als alcoholist. ’s Nachts werkte hij aan zijn oeuvre. Dat deed hij overigens niet alleen als Fernando Pessoa, want hij schreef ook onder meerdere heteroniemen. De Nederlandse vertaler August Willemsen heeft veel werk van de dichter vertaald waardoor Fernando Pessoa ook toegankelijk werd voor Nederlandstalige lezers. ‘Boek der Rusteloosheid’ werd onder andere een bestseller.

José Saramago

Een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers van Portugal was José Saramago. Hij leefde van 16 november 1922 tot 18 juni 2010. De auteur die pas rond zijn vijftigste met zijn oeuvre begon, won in 1998 de Nobelprijs voor de Literatuur. José Saramago was van eenvoudige komaf en zijn jeugd werd getekend door armoede. Tijdens zijn volwassen leven had hij meerdere verschillende beroepen waaronder slotenmaker, vertaler en politiek commentator. José Saramago was namelijk een overtuigd communist. De ‘Stad der Blinden’ en de ‘Stad der Zienden’ zijn een paar van zijn bekendste werken.

António Lobo Antunes

Nog een kanshebber voor de Nobelprijs voor de Literatuur is António Lobo Antunes. Deze voormalige arts publiceerde zijn eerste roman in 1979: ‘Memória de Elefante’. Zijn debuut werd zo succesvol ontvangen dat hij fulltime schrijver werd. Nu heeft hij circa twintig boeken op zijn naam staan. Een aantal daarvan zijn ook in het Nederlands vertaald, waaronder ‘Als een brandend huis’ en ‘Reis naar het einde’.

Wilt u eens een andere kant van Portugal leren kennen? Lees dan een boek van een Portugese schrijver. Behalve de genoemde auteurs zijn ook werken van de gevierde schrijvers José Rentes de Carvalho en José Rodrigues Dos Santos in het Nederlands vertaald.

(foto (c) Can Stock Photo / TiagoLadeira)Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.