Gastronomie

PORTUGESE DESSERTS: TRADITIONEEL LEKKER


Leite creme

Portugal is een heerlijk land voor zoetekauwen. Niet alleen vindt u er allerlei soorten koek en gebak, maar ook is er een royale keuze aan nagerechten. Een groot deel van het aanbod aan Portugese toetjes bestaat uit crèmes, mousses en puddingen. Bovendien staan er vaak taarten op de dessertkaart.

Een nagerecht heet in het Portugees ‘sobremesa’. In veel restaurants kunt u behalve via de menukaart ook uw toetje kiezen uit de vitrine. In beide gevallen is er een grote kans dat u een selectie van de volgende authentieke Portugese desserts aantreft.

Arroz doce

Wanneer er een arroz doce op uw tafel verschijnt, dan denkt u vast aan een heel bekend toetje uit de Nederlandse keuken. Het gerechtje bestaat namelijk uit rijstepap. Meestal wordt het geserveerd met kaneel.

Leite-creme

Net als de arroz doce komt ook de leite-creme vast bekend voor. Dit Portugese toetje lijkt namelijk veel op de Franse crème brûlée en de Spaanse crema Catalana. De Portugese versie is echter lichter om te eten doordat er melk gebruikt wordt in plaats van room.

Mousse de chocolate

Nog een internationale bekende die een stevige positie heeft in de Portugese keuken is de mousse de chocolate. Wie dit toetje wil eten, kan beter rustig aandoen met het hoofdgerecht, want het is behoorlijk machtig. Een mousse de chocolate, ofwel chocolademousse, is namelijk gemaakt van eieren, pure chocola, suiker en een aardige hoeveelheid boter.

Bolo de bolacha

Een bolo de bolacha is ook een machtig dessert. Biscuitjes spelen de hoofdrol in deze crèmige ‘koekjestaart’. Verder bevat een bolo de bolacha koffie en veel suiker.

Pudim Molotov

Pudim Molotov is een indrukwekkende naam voor een net zo indrukwekkend nagerecht. Het bestaat namelijk voor een groot deel uit opgeklopt eiwit, waardoor het een spectaculair volume heeft. Een caramel- of ander sausje maakt dit toetje helemaal af.

Baba de camelo

De naam van dit dessert is niet echt uitnodigend, want het betekent kamelenkwijl. Bij dit toetje komt er echter geen kameel aan te pas. Het verhaal achter dit nagerecht is een dame die onverwachts bezoek kreeg. Ze had enkel eieren en gecondenseerde melk in huis om een toetje te maken. Het resultaat was de baba de camelo. Ze noemde dit nagerecht zo, omdat ze niet voor iedere gast genoeg had en hoopte dat een aantal van de aanwezigen zou terugdeinzen voor kamelenkwijl. Inmiddels staat de baba de camelo regelmatig op de Portugese dessertkaarten.

Zijn de traditionele Portugese toetjes te machtig voor u? Geen nood, want ijs of fruit zijn ook populaire desserts in Portugal. Of sla het nagerecht over en ga direct door met de koffie!

(Foto (c) Can Stock Photo / AnaMarques)Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *