Cultuur

PRESTIGIEUZE PORTUGESE WIJNEN


Prestigieuze wijn uit de Algarve

Bij Portugal denkt u eerder aan de zoete port dan aan wijn. Portugal is echter niet te onderschatten als het gaat om fantastische wijnen die steeds meer in de prijzen vallen op internationale wijnconcoursen en de wijnen uit de Algarve maken keer op keer onderdeel uit van deze lijst.

Oude wijnstronken

Er zijn opgravingen gevonden waaruit blijkt  dat in de Romeinse tijd al volop wijn werd verbouwd in de Algarve. Dat is niet voor niets van de bodem en het zonnige klimaat zijn uitermate geschikt om mooie volle druiven te oogsten.

In de jaren 80 van de vorige eeuw kwam het toerisme op waardoor veel wijnvelden plaats moesten maken voor de aanleg van golfbanen, resorts en citrus- boomgaarden.  De nog bestaande wijngaarden werden verwaarloosd, vaak doordat de nazaten in de toeristische sector gingen werken.

Als u in de omgeving van Lagoa bent ziet u links en rechts  nog landjes met oude wijnstronken waarvan sommige noestige planten nog steeds opnieuw uitlopen in de lente. 

Nieuwe ondernemers

Gelukkig worden veel van deze oude gaarden gered van de ondergang. Investeerders hebben de streek herontdekt en hebben de middelen om moderne technieken in te zetten om de smaak van de druiven tot een nog hoger niveau te tillen. Ook gerenommeerde oenologen worden aangetrokken om de meest verfijnde wijnensmaken te creëren.

Een voorbeeld van zo’n investeerder is de beroemde zanger Cliff Richard die in Guia een grote wijngaard heeft gerevitaliseerd. De naam van het wijngoed is ‘Adega do Cantor’.

De laatste 15 jaar zijn er flink wat wijngaarden bijgekomen en zijn een groot aantal wijngaarden in ere hersteld. Steeds meer wijnkenners kiezen Portugal als bestemming om de wijn van bijzondere inheemse druivensoorten te proeven.

Hoge status

Binnen de Algarve zijn er inmiddels 4 sub-regio’s met een DOP status. Lagos, Portimão, Lagoa en Tavira. De wijn die deze status heeft moet aan een aantal strenge kwaliteitseisen voldoen waaronder de toegestane druivenrassen, de teelt, de opbrengst, de oogst en de rijping. Er worden vooral rode wijnen geproduceerd maar ook de witte wijnen zijn in opkomst en zijn zeker het proberen waard.

Wandelen door de wijngaarden

De trotse wijnhuizen willen ons graag kennis laten met deze in opmars komende wijnen door u uit te nodigen op hun landgoederen.

Een bezoek aan zo’n wijngaard is een mooie en zinvolle besteding van een vakantiedag. Het is tevens een aangename manier om in contact te komen met de Portugese cultuur. Vanaf eind juli worden de eerste druiven geoogst. Vanaf die tijd tot in september is een goede periode om te zien hoe dit plaatsvindt.

Speur eens op de websites van de volgende wijnboeren om te ontdekken welke evenementen ze aanbieden;

Silves: Morgado do Quintao , Cabrita wines  of Quinta de Outeiro   

Odelouca: Quinta do Frances

Estombar: Quinta dos Vales

Guia: Adega do Cantor

Loulé: Quinta da Tor

Ook worden er georganiseerde wijnexcursies aangeboden via https://www.viator.com  of  https://www.algarvewinetours.com.pt/the-tours/ In sommige excursies brengt u tevens een bezoek aan een mooie stad of natuurgebied in de buurt.

Schappen vol met gekurkte flessen

Als u niet in de gelegenheid bent om een adega te bezoeken kunt u uw hart ophalen in een slijterij of in een van de Portugese supermarkten. Ze hebben een groot deel van hun winkel ingericht met merken uit heel Portugal en vaak een speciale afdeling voor de wijnen uit de Algarve. Leuke bijkomstigheid is dat de kwaliteitswijnen vaak zeer betaalbaar zijn. De flessen hebben nog een dop van kurk want dat is tevens een nationaal product. Het is een duurzaam materiaal en het ontkurken geeft nog het nostalgische ‘plop’-geluid bij het openen.

Al met al nog meer redenen om uw vakantie in de zonnige Algarve te vieren en onder het genot van een goed glas wijn te genieten van al het moois dat dit stukje zuid Europa te bieden heeft.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *