Er op uit

SURFEN IN DE ALGARVE


Surfers op strand Praia da Luz in de Algarve

De kust van de Algarve is prima geschikt voor de surfsport. Kitesurfen, windsurfen of met een bodyboard over de golfen naar het strand rollen: het is allemaal mogelijk. Met name de stranden aan de zuidwest- en westkust bieden optimale mogelijkheden vanwege de hogere golfen. Waarbij de westkust nog eens profiteert van een krachtige noordwestelijke golfslag. Gaat u richting Oost-Algarve dan worden de golfen rustiger. Het voordeel van de ligging van de Algarve is dat er voor windsurfers van allerlei niveaus altijd wel binnen een redelijke afstand een goede stek te vinden is. Wie de golfen aan de westkust te hoog vindt, pakt de auto en steekt door naar de westelijke zuidkust waar u al wat lagere exemplaren vindt. Zijn die nog te moeilijk, dan zakt u af naar oostelijke richting voor een rustigere golfslag.

Surfen in alle seizoenen
Het hele jaar door kunt u eigenlijk surfen in de Algarve, omdat de Atlantische Oceaan altijd wel voor voldoende deining zorgt. De hoogste golven komt u echter in de winter tegen. Gelukkig kunt u dankzij het milde klimaat van de Algarve ook in dit seizoen met een wetsuit aan aangenaam surfen. De gemiddelde temperatuur in januari en februari is bijvoorbeeld circa 16 graden. Dit is dezelfde warmte als die van het zeewater. Zomers doet de zee het wat rustiger aan, maar dan kan het soms best nog flink waaien op het water. Misschien is het dan een mooie tijd om te gaan windsurfen.

Om te surfen kunt u uw eigen surfplank en overige surfuitrusting meenemen. Maar heeft u die niet bij u, dan vindt u diverse surfscholen langs de kust. Hier kunt u de benodigde materialen huren en les krijgen. Een extra voordeel van een bezoek aan de surfschool is, dat de lokale instructeur misschien een paar geheime topsurflocaties weet die op verborgen of moeilijk bereikbare plekken liggen.

Populaire surfspots in de Algarve
Een van de bekendste surfspots in de Algarve is Sagres. Wanneer u hier bent, kunt u zien dat de lokale ondernemers zijn ingespeeld op de surfers door het aanbod aan verschillende surfbars en surfshops. Het voordeel van Sagres is dat het op een puntig stuk kust ligt waardoor u de golven aan verschillende kanten kunt trotseren. Meer oostelijk ligt Praia da Luz, dat ook een schare surffans heeft. Ook de gezellige stad Lagos heeft veel faciliteiten voor surfers en diverse geschikte surfstranden. Gaat u surfen aan de westkust, dan zijn Praia da Arrifana en Praia da Amoreira bij Aljezur aanraders. Ook Praia do Amado bij Carrapateira wordt veel bezocht door surfers net als Praia de Odeceixe bij het gelijknamige dorp Odeceixe. U heeft dus keuze genoeg aan stranden om op uw board het ruime sop te kiezen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *