Gastronomie

VERRIJK UW KERSTDINER MET VERRASSENDE GERECHTEN UIT PORTUGAL


Gedekte tafel Kerstmis

Zoekt u op de valreep nog bijzondere recepten voor Kerstmis? Geef dan een Zuid-Europees tintje aan het kerstmenu met deze Portugese gerechten.

In Portugal wordt Kerstmis uitbundig gevierd. Al weken vooraf zijn de straten mooi versierd, staat er een verlichte kerstboom in bijna iedere gemeente en duikt er regelmatig een kleurrijke kerstkribbe op. Verder worden er allerlei cadeaus gekocht én heel veel eten ingeslagen. Traditioneel liggen de winkels vol met de Bolo Rei, een speciale Portugese cake met gedroogd fruit en noten. Maar ook van ‘bacalhau’ ligt er een flinke voorraad. Deze gezouten en gedroogde kabeljauw verschijnt namelijk op kerstavond bij de meeste Portugese families op tafel. Ook eten Portugezen afhankelijk van de streek graag speenvarken of kalkoen. Wanneer u een Portugese sfeer aan de kersttafel wilt, dan kunt u natuurlijk voor een traditioneel Portugees kerstgerecht kiezen. Maar de keuken van Portugal biedt nog veel meer mooie gerechten die een verrassend effect geven aan de Nederlandse kerstdis. Hier zijn er een paar:

Cataplana: de eyecatcher op tafel

Geserveerd in een speciale koperen pan maakt dit gerecht zeker indruk op uw gasten. Met de ingrediënten kunt u eindeloos variëren. Schelpdieren, vis, kip of vlees? Met de juiste kruiden erbij smaakt het met behulp van deze pan allemaal voortreffelijk. Probeer bijvoorbeeld deze variant met chorizo, vis, garnalen en groente. Of maak dit cataplanagerecht met vlees.

Kip piri-piri: voor een spicy accent

Waarschijnlijk gaat kip piri-piri het meest tegen het traditionele Nederlandse kerstdiner in, maar het is wel een gerecht om uw vingers bij af te likken. Voordat de kip onder de grill of in de grillpan gaat, wordt hij namelijk eerst gemarineerd in een pittige marinade. Bovendien is dit gerecht licht verteerbaar. Dit zullen uw gasten tijdens de voedingsrijke kerstdagen vast waarderen.

Zeg het met schelpjes

Met de Portugese keuken kunt u de meest verrassende combinaties maken. Neem nu bijvoorbeeld ‘Carne de Porco à Alentejana‘. Dit is een stoofschotel van varkensvlees en schelpjes. Geserveerd in een authentieke Portugese schaal van aardewerk ziet het er ook nog eens heel mooi uit.

Een avontuurlijk gerecht met octopus

Polvo à Lagareiro is vast iets dat uw gasten nog nooit gegeten hebben. Het gerecht bestaat uit de poten van een octopus, aardappels in de schil en heel veel olijfolie met knoflook. Houd er wel rekening mee dat de zuignappen op de poten uw tafelgenoten misschien kan afschrikken. Zijn uw gasten avontuurlijk ingesteld? Dan gooit u vast hoge ogen met deze bijzondere ovenschotel.

Behalve voor een kerstdiner kunt u deze gerechten ook gebruiken voor een Portugees buffet op Oudejaarsavond!

(Foto (c) Can Stock Photo / DeReGe)Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.