Kwaliteit van leven

WAT MAAKT DE ALGARVE ZO POPULAIR?


De Algarve is al jaren een populaire vakantie- en woonbestemming. Tijdens en na de Coronapandemie is dit alleen nog maar verder toegenomen. Grote internationale kranten en nieuwsbulletins roemen Portugal als de beste optie om een nieuw leven op te bouwen. Wat maakt dat de Algarve deze magnetische werking op ons heeft?

Kwaliteit van leven

De wereldwijde pandemie heeft gemaakt dat het openbare leven een tijd lang helemaal heeft stilgelegen. Het heeft veel mensen aangezet om eens stil te staan bij wat er echt toe doet in het leven. Past mijn werk nog bij me? Hoe is mijn balans van werk en vrije tijd? Voel ik me veilig op de plek waar ik woon? Zou ik niet toch graag willen verhuizen naar een huis met een tuin om meer buiten te kunnen zijn? Waar kan ik mijn kinderen het best laten opgroeien?

Vele vragen die er bij steeds meer mensen toe leidt om de stap naar het buitenland te overwegen. Dit omdat een heel aantal wensen in sommige landen makkelijker in te vullen zijn. Doordat het thuiswerken in de pandemie meer regel dan uitzondering is geworden is locatieonafhankelijk werken tot een van de mogelijkheden gaan behoren. Portugal en met name de Algarve is daarbij een plek bij uitstek om het levensplezier te verhogen.

Zonnebaden in de winter

Allereerst heeft de Algarve een mild klimaat, warme zwoele zomers en zachte winters. De zon heeft altijd een positieve invloed op onze stemming. Het aantal zonuren is enorm hoog en zelfs in de wintermaanden heeft de zon voldoende kracht om een paar uurtjes te zonnebaden op een beschut plekje.

Het zachte weer maakt ook dat we vaker naar buiten trekken om te wandelen, te sporten of te tuinieren. Ontspanning in de buitenlucht wordt steeds belangrijker als tegenhanger van een druk bestaan. De Algarve is relatief dun bevolkt en de natuur is en het strand liggen binnen handbereik.

’s Nachts over straat lopen

In 2022 bleef Portugal een van de veiligste landen ter wereld, volgens de Global Peace Index (GPI), een rapport over 163 landen van het Institute for Economics and Peace (IEP).

Hoe geruststellend is het om ’s nachts rond te lopen zonder voortdurend over uw schouder te hoeven kijken. Niet bang te zijn voor wapengeweld op scholen. Of om dagelijks het nieuws over een nieuw geweldsmisdrijf te moeten aanhoren. Dit is een van de redenen waarom ook steeds meer Amerikanen Portugal weten te vinden als veilige haven.

Portugal onderscheidt zich ook door zijn vreedzame politieke systeem. Bedreigingen van extremistische of terroristische groeperingen, nationaal of internationaal, zijn gewoonweg ongehoord.

Vriendelijkheid en gastvrijheid

Ook de aard van de bevolking is iets wat we meenemen in ons besluit om de stap naar het buitenland te zetten. De Portugees wordt gezien als rustig, ingetogen, bescheiden en vriendelijk. Op straat zegt men elkaar gedag en buurtbewoners nemen graag de tijd voor een praatje. Hierbij is het belangrijk om de taal te leren om een woordje mee te kunnen praten. 

De jongere generaties spreken overigens goed Engels. In de meer toeristische delen maar ook op Portugese internet sites zie je dat steeds meer aanduidingen ook in het Engels aangegeven staan. Door het groeiende aantal inwoners uit noord- en midden- Europa en Amerika  is de Algarve steeds meer een mengeling van verschillende nationaliteiten aan het worden. Men vindt elkaar via Facebook groepen of andere social media kanalen. Ook cursussen en sporten worden al in het Engels gegeven.

Schone lucht

In de Algarve staan geen grote fabrieken die vuil uitstoten. Het percentage fijnstof in de lucht is zeer laag. Ook de wind vanuit de oceaan blaast frisse schone lucht over het land. Er staan geen files. De enige weg die nogal druk kan zijn in het toeristenseizoen is de N125, de provinciale weg die van oost naar west Algarve loopt.

Ook al verblijft u in een stad of in een druk toeristisch gebied, de vrije natuur is altijd dichtbij. Ook tussen de verschillende badplaatsen is nog veel ongerepte natuur. De overheid wil de beschermde natuurgebieden graag in stand houden.

De stranden zijn van iedereen

Ook fijn om te weten dat alle stranden, waar de Algarve zo beroemd om is, openbaar zijn. Zelfs die van de meest exclusieve resorts.

U zult geen stukje strand vinden waar u niet uw strandlaken mag neerleggen omdat het gepacht zou zijn door een luxe hotel. Wel geldt er op zones waar strandbedjes verhuurd worden een verbod om uw eigen parasol neer te zetten. We willen natuurlijk allemaal van het mooie uitzicht genieten.  

Algarve op proef

Als u overweegt om in de Algarve te gaan wonen is het zeker aan te raden om er eerst een paar keer op vakantie te gaan om de verschillende regio’s te leren kennen. Via ons portal  https://www.portucasa.nl vindt u zeker een accommodatie naar uw gading. Mocht u tijdens zo’n vakantie toch al eens een huis willen bekijken dan kunt u zich laten begeleiden door de Nederlands sprekende makelaars van Divine Home ( https://www.divine-home.nl). Wie weet krijgt uw vakantie ineens een heel andere wending.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *