Hieronder vind u een overzicht van de veelgestelde vragen aan ons met hun antwoorden.

Mocht er een vraag niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op.


 • Kan ik een optie nemen?+

   

  Ja, u kunt voor dezelfde periode op één huis een optie nemen. De optie kunnen we maximaal 3 dagen voor u in het systeem aanhouden. Vult u hiervoor het reserveringsformulier in en geeft u dan bij "Opmerkingen" aan dat het om een optie gaat. Zodra de optie door de eigenaar is bevestigd (binnen 48 uur), sturen we u hierover een e-mail. U kunt ons vervolgens via e-mail laten weten of u wilt boeken.

 • Hoe kan ik meerdere huizen boeken?+

   

  Vul voor het tweede, derde etc. huis dat u wilt boeken opnieuw het reserveringsformulier in. Al uw persoonsgegevens, gegevens van medehuurders etc. zullen automatisch te zien zijn; deze hoeft u dus niet opnieuw in te vullen. De reserveringskosten zullen we in totaal maar één keer berekenen.

 • Zijn er nog extra kosten?+

   

  Wij werken zoveel mogelijk met 'alles-inclusief prijzen'. Behalve het huurbedrag dat op de website staat aangegeven, betaalt u nog 30 euro reserveringskosten. U kunt er zelf voor kiezen om nog een annuleringsverzekering af te sluiten. In sommige gevallen zijn er extra kosten voor bijv. gebruik van airco e.d. Dit staat ook altijd duidelijk aangegeven op de website bij de huisomschrijving. Deze kosten worden meestal ter plekke voldaan.
  Het gebruik van lakens, slopen, hand- en theedoeken is inclusief. Ook het gebruik van water, gas en elektriciteit is inclusief, tenzij anders vermeld in de beschrijving op de website. Voor het gebruik van hout voor de open haard en/of houtkachel betaalt u soms een vergoeding aan de eigenaar of contactpersoon (afhankelijk van verbruik).

 • Wat zijn de standaard aankomst- en vertrekdagen?+

   

  Tenzij anders vermeld, lopen de boekingen van zaterdag tot zaterdag. In overleg met de eigenaar kan hiervan steed vaker afgeweken worden. Wij laten u zo snel mogelijk weten of het mogelijk is.

 • Hoe is de verdere procedure na boeken?+

   

  Na verzending door u van het boekingsformulier ontvangt u automatisch via e-mail een bevestiging van uw boeking. Zodra uw boeking door de eigenaar is bevestigd, sturen we u de boekingsbevestiging/ factuur toe via e-mail. Na betaling, ontvangt u ook via e-mail de voucher met alle benodigde informatie.

 • Kan ik korter dan een week boeken?+

   

  De prijzen zijn gebaseerd op verhuur per week. Als u korter dan een week wilt boeken, zullen we met de eigenaar gaan overleggen over de prijs en u zo snel mogelijk een prijsvoorstel toesturen.

 • CORONA COVID19 VIRUS+

   

  CIJFERS PORTUGAL

  UPDATE 15 SEPTEMBER

  Het lag in de lijn der verwachting dat ook in Portugal het aantal Corona besmettingen zou stijgen. Nog steeds is het aantal besmettingen -ook in verhouding- lager dan in bv Nederland of Belgie (nl zo'n 600 - 650 per dag), en ook hier geldt de trend dat het nu voornamelijk de jongere mensen zijn die besmet raken. De cijfers zijn bijna geheel voor rekening van de regio Lissabon en daarboven. Voor de Nederlandse overheid is dit aanleiding geweest om vanaf vandaag Code Oranje uit te breiden in de regio Lissabon. Zie hiervoor: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/portugal/reizen/reisadvies

  De Algarve blijft geel. In de Algarve blijven de besmettingen ook erg laag, zo'n 10-20 per dag en nu in totaal 266 besmettingen en 19 sterfgevallen vanaf maart. In het licht dat in de Algarve in juli en augustus een behoorlijk zomerseizoen is geweest met in verhouding tot veel andere Europese landen veel vliegverkeer en veel buitenlandse toeristen, is dit een zeer bemoedigend verloop. Eventuele grote uitbraken zouden nu zichtbaar moeten zijn geworden.

  Er liggen in heel Portugal op 13 september 477 mensen in het ziekenhuis, waarvan 61 op de IC. De aantallen stijgen licht.

  Voor het actuele Belgische reisadvies verwijzen we naar: https://diplomatie.belgium.be/nl

  NIEUW PREVENTIEF BELEID VAN DE PORTUGESE OVERHEID
  Vanaf 15 september gelden preventief iets strengere regels in heel Portugal. Deze zijn vooral bedoeld om samenscholing en alcoholconsumptie op straat tegen te gaan. Zo mag je ipv met 20 nog maar met 10 mensen samen komen in de Algarve (dit geldt niet voor uw privehuis maar bv op straat en op het strand en geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden) en mag er na 20.00 uur geen alcohol meer worden geschonken of gedronken BUITEN de vergunninghoudende zaken. Restaurants etc mogen dus gewoon schenken en openblijven, ook op hun terrassen. De andere regels mbt mondkapjes en afstand blijven gelden.

  AUTOHUUR RESTRICTIES
  Vanaf 15 juni geldt: gewone (huur)auto’s voor max 5 personen hebben GEEN enkele beperking. Grotere huurauto’s / minivans hebben een capaciteit van 2/3 en de inzittenden moeten mondkapjes dragen, behalve als de inzittenden uit een gezin/huishouden komen. 

  VERZEKERAARS
  Momenteel verzekeren reis- en annuleringsverzekeraars in principe geen Corona gerelateerde schades. Er zijn wel verzekeraars die veel dekken als er bv van Code Geel naar Oranje wordt geschakeld, bv de ANWB. Raadpleeg voor uw dekking alstublieft uw eigen verzekeraar.

  Wellicht bent u geinteresseerd in deze uitgebreide reisverzekering met Corona dekking als u naar Portugal wilt: https://portugaltravelinsurance.com. Wij hebben nog geen recensies over deze verzekering gezien, wel weten we dat dit een inititatief is van het Portugese Bureau van Toerisme en gedragen wordt door de Portugese verzekeringsmaatschappij RNA Assistencia (https://rna.com.pt/en)

  https://www.portugalhealthpassport.com is ook een initiatief van het Bureau van Toerisme.

  -----

   

  OVERZICHT VAN DE AFGELOPEN MAANDEN:
   

  17 augustus

  In heel Portugal (een land dat vanaf het begin tm nu veel test) zijn in totaal tot nu ruim 53.000 besmettingen geweest en in ruim 5 maanden tijd 1779 mensen overleden. Er liggen nu nog 336 mensen in het ziekenhuis waarvan 39 op de IC. Al maanden geldt dat er meer mensen ontslagen worden uit het ziekenhuis dan erbij komen. Rond de 80% van de (nieuwe) besmettingen en (nieuwe) ziekenhuispatienten zijn in de regio Lissabon.

  ALGARVE
  De Algarve heeft op 17 augustus 212 actieve besmettingen, weer enkele tientallen minder dan 2 weken terug. Wat het totaal zet op 962 in ruim 5 maanden tijd. In totaal zijn in de Algarve 19 mensen overleden aan Covid19. 

  AANTAL TESTEN PER INWONER
  18 augustus
  . Binnen Europa heeft Portugal vanaf het begin veel getest. Veel testen geeft accurate (hogere) cijfers. Portugal is nog steeds een van de koplopers met het aantal testen per inwoners: ruim 176.000 testen per miljoen inwoners. Dat zijn er 2,5 keer zoveel in verhouding als bv Nederland dat een kleine 70.000 testen per 1 miljoen inwoners kan uitvoeren.

  Update 29 juli LISSABON. Deze week zijn ook eindelijk in de regio rondom Lissabon de besmettingen dagelijks structureel aan het afnemen. De Incidence Rate waar landen als Nederland naar kijken om hun kleurcodes af te geven zouden deze week uitkomen op 14,9 nieuwe gevallen per 100.0000 inwoners. Dat is ruim onder de grens (20). Er wordt echter gekeken naar 2-wekelijkse cijfers en dan zit Lissabon er nog boven. AlS deze trend doorzet zouden de overheden kunnen besluiten ook voor Lissabon de oranje / rode codes eraf te halen. 
   
  HOE ZIT HET MET ALLE KLEURCODES?
  Nederland en met name België zijn de laatste tijd aan het schuiven met kleurcodes die ze aan regio’s en landen geven. Op zich begrijpelijk maar de publicaties en de (vaak onjuiste) vertaling hiervan door diverse media zorgt voor veel onnodige onzekerheid en onduidelijkheid. De situatie is als volgt:
   
  NEDERLAND EN PORTUGAL
  Nederland werkt veel met codes geel en oranje. Geel geldt voor heel Portugal (= veilig maar net als overal wel voorzichtig zijn) behalve 2 regio’s: ze handhaaft voorlopig nog Code Oranje (= advies om alleen te reizen als het noodzakelijk is) voor de regio Groot Lissabon.
   
  LISSABON
  In tegenstelling tot België is Nederland hier ongenuanceerd over en scheert de hele regio Lissabon over een kam, terwijl het over 19 zeer specifieke wijken gaat buiten Lissabon waar de Covid getallen moeilijk te stabiliseren bleken, waardoor de Portugese overheid zoals altijd tijdig en streng ingreep.
   
  Dat NL niet heeft genuanceerd is spijtig, zeker voor de mensen in Lissabon die u graag willen ontvangen. Door deze code oranje kan het zijn dat uw reisverzekering niet alles dekt. Maar het kan ook zijn dat uw verzekering alleen niet dekt wat Corona gerelateerd is. Dus als uw koffer wordt gestolen in Lissabon, kan dat gewoon verzekerd zijn. Vraag dit dus goed na als u twijfelt en toch graag Lissabon centrum wilt bezoeken!
   
  VLIEGVELD LISSABON
  U kunt trouwens gewoon vliegen op Lissabon vliegveld en met uw huurauto uw weg vervolgen naar bv de Algarve. Dubbelcheck ook hiervoor toch even uw reisverzekering!
   
  BELGIE EN PORTUGAL
  In België is veel onduidelijkheid geweest afgelopen tijd over de kleurcodes oranje en groen, die voor verwarring en ongerustheid hebben gezorgd, niet geholpen door de ongenuanceerde berichtgeving van de Belgische media. Dit is snel bijgesteld en SINDS 31 JULI geldt het volgende reisadvies voor Portugal:
   
   
  BELGIE UPDATE 14 AUGUSTUS: DE VERHOOGDE WAAKZAAMHEID VOOR DE ALGARVE IS VERWIJDERD. U HEBT TOESTEMMING OM ZONDER ENIGE RESTRICTIES AF TE REIZEN NAAR DE ALGARVE.
   
  Code Rood is op 31 juli opgeheven voor de 19 wijken rondom Lissabon. Portugal staat -en stond al- bij de GROENE landen en is veilig om naartoe te reizen en te verblijven. Voor de regio's Groot Lissabon heerst een advies van 'verhoogde waakzaamheid"
   
  De Belgische overheid heeft daarbij een extra hoofdstukje ingeruimd op haar website wat er geldt als u TERUGKOMT uit het buitenland. Hier hebben veel landen en regio’s waaronder de regio Algarve en Lissabon een oranje stethoscoopje gekregen, wat bij de overheid alleen de betekenis heeft: wees waakzaam bij thuiskomst en er is een advies om in quarantaine te gaan.
   
  U hoeft dus niet verplicht in quarantaine of andere beperkingen op te volgen als u uit de Algarve of de Alentejo komt. Het is een goedbedoeld advies. Het heeft verder geen consequenties voor uw reis en is voor ons geen reden tot annuleren van uw boeking. Eerljk gezegd snappen wij dit advies rondom de Algarve niet. Er zijn in de Algarve weinig besmettingen en nooit geweest. Er zijn op sommige dagen wel lichte stijgingen maar die blijven zeer onder de alarmerende norm.
   
   
  TOT ZOVER DEZE UPDATE VAN  18 augustus
  Bronnen: https://www.dgs.pt  en  https://www.safecommunitiesportugal.com
    
   

  DE NOODTOESTAND IN PORTUGAL IS OPGEHEVEN PER 4 MEI

  Deze noodtoestand van 7 weken heeft zeer zeker zijn vruchten afgeworpen. Het Portugese beleid rondom Covid 19 wordt internationaal geprezen als een goed voorbeeld hoe met deze crisis om te gaan. Het karakter van de Portugees zal hierin ook een rol hebben gespeeld, rustig, voorzichtig, sociaal en gericht op de toekomst. Er is daarbij vroeg ingegrepen, er wordt veel getest, er is een goede gezondheidszorg en de gegevens zijn betrouwbaar.

  TOERISME

  De toerisme industrie heeft zich de afgelopen weken goed voorbereid samen met de overheid. Zij zijn natuurlijk realistisch en begrijpen dat er minder toeristen zullen komen. Dit nadeel zal echter een positief effect hebben om alles beheersbaar en veilig te houden voor de toeristen die wel kunnen komen. Het laatste dat iedereen nu wil zijn overvolle stranden, restaurants of winkelstraten, en dit zal ook niet gebeuren. Veiligheid moet bovenaan blijven staan en zo zal de Portugese overheid ook blijven omgaan met deze crisis. Daarom vertrouwen wij erop dat als u door de Portugezen wordt welkom geheten in hun land, dit in een veilige omgeving zal zijn voor de Portugees en dus ook voor u.


  Maar eerst, wat is er gebeurd en gebeurt er nu in Portugal:

  Vanaf 4 mei
  - mogen alle winkels tot 200m2 weer open, inclusief kappers, tandartsen etc.
  - gaat het openbaar vervoer weer rijden, met 2/3 capaciteit.
  - mogen bepaalde buitensporten worden uitgeoefend zoals surfen, tennissen, paardrijden en golfen.
  - mag je weer bij elkaar zijn, met maximaal 10 mensen tegelijk (udate juli: met max 20 mensen bij elkaar).

  RESTAURANTS
  Vanaf 18 mei
  - mag je naar de stranden, met inachtneming van Social Distancing.
  - mogen de restaurants, terrassen, cafés en musea weer open. Allemaal met strenge hygiene regels en beperktere capaciteit; voor restaurants geldt inmiddels dat er geen maximum capaciteit meer geldt, als er maar genoeg afstand gehouden kan worden tussen de tafels, dat mag bv met schotten. Als u zich in de restaurants verplaatst bv om naar het toilet tegaan moet u een mondkapje op. Als u gewoon aan tafel zit uiteraard niet! Portugal geeft de restaurants daarom alle ruimte om hun Social Distancing regels te kunnen uitvoeren: zonder extra kosten of vergunningen mogen ze hun terrassen uitbreiden. Het wordt dus naar verwachting een terrasrijke zomer in de Algarve.
  - mogen de grotere winkels open.
  - gaat de bovenbouw van de scholen weer open.

  Vanaf 1 juni
  - mogen theaters, bioscopen en concerthallen weer open, met gereduceerde capaciteit.
  - mogen de shopping malls open.
  - en heel belangrijk voor de Portugezen: weliswaar zonder publiek maar de voetbalcompetitie mag weer van start vanaf 30 mei.

  ALLE STRANDEN IN DE ALGARVE ZIJN OFFICIEEL VANAF 6 JUNI OPEN
  Er is door de Portugese overheid en de kustinstanties een protocol opgesteld voor de opening van het strandseizoen met beperktere capaciteit. Het officiële strandseizoen begint normaal op 1 mei, vanaf dan zijn de stranden bewaakt en zijn de ligbedden en parasols uitgezet. Nu gebeurde dit dus op 6 juni. Buiten de maanden juli en augustus zullen er geen problemen zijn betreft capaciteit. Dat is er eigenlijk nooit want de Algarve heeft zo veel stranden om uit te kiezen! Voor met name augustus zal het wel belangrijk zijn voor sommige stranden een goed protocol te hanteren.

  STRANDPROTOCOL vanaf nu en vanaf 6 juni
  - je mag met je strandlaken gewoon een plekje zoeken op het strand. Tussen de groepen moet 1,5 meter afstand worden gehouden. 
  - als je ligbedden met parasol wilt huren kan dit per halve dag; tot 13.30 of vanaf 14.00 uur en met maximaal 5 personen per parasol. Deze zijn vanaf 6 juni uitgestald.

  - er is een strand app ontwikkeld door de Portugese overheid waarop je voor je vertrek kunt zien hoe druk het is op de stranden, met een groen, geel of rood symbool. Deze app is te downloaden in de Appstore: Info Praia.
  Tip: vermijd de weekenden, als de Portugezen zelf naar het strand willen. Of ga het water op; huur een boot, ga kayakken, paddelen of boek een bootexcursie.

  SOCIALE OMGANG
  - in het omgangsverkeer wordt vastgehouden aan de 1,5 - 2 meter afstandregel die vanaf half maart al geldt.
  - Het is voorlopig verplicht om in winkels en openbaar vervoer ‘sociale mondkapjes’ te dragen. Deze zijn in Portugal in de supermarkten en apotheken goed verkrijgbaar.

  VLIEGVELDEN PORTUGAL
  Faro is OPEN per 4 juni! Vanaf Lissabon wordt al langer commercieel gevlogen. Onder andere KLM vliegt vanaf Amsterdam op Lissabon.

  TRANSAVIA en RYANAIR
  Bij Ryanair is het al mogelijk tickets te boeken voor volgend jaar, ook voor de zomer. En ook Transavia heeft de ticketverkoop voor het winterseizoen 2020 – 2021 eerder geopend. Dat houdt in dat mensen die geannuleerde Transavia tickets hebben deze nu al kunnen omboeken tot 1 april 2021.

  WILT U MEER WETEN OVER HOE HET VLIEGEN ER DE KOMENDE TIJD UIT ZAL ZIEN? ZIE HIER EEN FILMPJE VAN KLM: https://youtu.be/1-2OOj9DyPE

   

  Om specifieke vragen over uw boeking zo snel mogelijk te beantwoorden verzoeken wij u deze per e-mail te stellen aan info@portucasa.nl. Binnen 24 uur zullen wij deze proberen te beantwoorden.

  Tot zover!