Zonsondergang Algarve - Portugal
31 augustus 2016
Carry Bohmermann

HET KLIMAAT IN DE ALGARVE: KIES DE BESTE PERIODE VOOR EEN DOE- OF ZONVAKANTIE

Met gemiddeld circa 3000 zonuren per jaar is het niet gek dat de Algarve een geliefde bestemming is voor een zonvakantie. Het mediterrane klimaat met zijn milde temperaturen maakt het daarvoor nog eens extra geschikt. Toch kent dit deel van Portugal ook koeler weer. Hierdoor is het ook een goed vakantieoord voor mensen die graag wandelen, fietsen of bezienswaardigheden bezoeken. Wanneer u dus het beste naar de Algarve kunt gaan, is afhankelijk van het soort vakantie dat u wenst. Als hulp bij uw keuze geven wij u alvast wat meer informatie over het klimaat van de Algarve.

 

De Algarve: de gunstige invloed van de oceaan en de bergen


De Algarve ligt aan de Atlantische Oceaan en wordt in het noorden afgeschermd door een aantal bergketens. Hierdoor heerst er een vrij zacht klimaat. De wind uit het noorden blijft immers weg. Daarentegen is er wel een aangename zeebries die voor verkoeling zorgt in de zomermaanden.

 

Zon en regen

 

De kans op neerslag in de Algarve is het hoogste van november tot  en met februari. Er kan dan gemiddeld per maand 61 tot 100 mm regen vallen. Daarnaast kan de zon volop schijnen in deze periode. Wie de regen zoveel mogelijk wil vermijden, kan het beste in juli en augustus naar de Algarve komen. Dan is er meestal zo goed als geen neerslag. Ook mei, juni en september vormen een goede periode voor zonaanbidders, omdat de regenkans erg laag is.


De gemiddelde temperaturen in de Algarve

 

De heetste maanden van het jaar zijn juli en augustus. De maximumtemperatuur ligt dan tussen de 25 en 30 graden. Deze kan echter periodiek oplopen tot boven de dertig graden. Echt ideaal voor een actieve vakantie zijn juli en augustus dus niet, tenzij het om watersport gaat. Ook september en juni kunnen vrij warm zijn. Wilt u graag wandelen, fietsen of een andere actieve sport beoefenen? Dan kunt u dus het beste tussen begin oktober tot en met eind mei komen. Mei en oktober zijn van deze periode het warmste met een gemiddelde temperatuur van begin 20 graden. Is dat nog te warm? Bezoek dan de Algarve in de wintermaanden wanneer het gemiddeld circa 16 à 17 graden is.

 

Wanneer u op vakantie gaat naar de Algarve, houd er dan rekening mee dat het ‘s avonds extra kan afkoelen door de zeewind. Ook in de zomer is het daarom raadzaam om voor de zekerheid een vestje of sweater mee te nemen als u bijvoorbeeld gaat dineren op een terras. Maar er bestaat ook kans dat u deze helemaal niet nodig heeft en u kunt genieten van een warme zomeravond.

 

Wilt u de temperaturen en neerslagkans eens rustig nakijken, hier vindt u een handige klimaattabel van de Algarve:(foto © Canstock Photo / Smileus)

 

Wellicht ook interessant voor u

/Luchtfoto van Olhão - Algarve - Portugal
31 augustus 2018

ONTMOET DE AUTHENTIEKE VISSERSSTAD OLHÃO

/Paleis Estoi - Algarve
27 januari 2017

ESTOI: AUTHENTIEK EN BEZIENSWAARDIG

/Ligstoelen aan zee
21 oktober 2016

WINTER IN DE ALGARVE: LENTEGEVOEL EN RUST

/een blad wijnglazen voor een wijnproeverij
28 juni 2016

WIJNPROEVEN IN DE ALGARVE