Kurkeiken in de natuur - Algarve
30 november 2020

KURK: PUUR NATUUR EN SUPER VEELZIJDIG

Kurk wordt vaak gelinkt aan een goede sfeer. Het materiaal zorgt er immers al eeuwen voor dat wijn prima bewaard kan worden in een fles. Bovendien geeft het een gezellige plop bij het openen. Kurk staat voor borrelen met vrienden, een romantisch etentje voor twee, een grandioos familiediner of misschien wel voor die zonnige vakantie in Portugal. Gaan uw gedachten bij kurk inderdaad terug naar een bezoek aan dit Zuid-Europese land? Dan heeft u in de souvenirshops vast ontdekt dat de Portugezen nog veel meer kunnen met kurk dan er een wijnstopper van te maken.

 

Maak kennis met de duurzaamheid van kurk

 

Kurk is afkomstig van de schors van kurkeiken, die in het Portugees Quercus Suber worden genoemd. Het verwerken van deze bast is een proces dat geduld vergt. De eerste schors van een kurkeik kan namelijk pas geoogst worden als de boom 25 jaar oud is. Daarna duurt het ongeveer weer negen jaar voordat de boom rijp is voor de volgende oogst. Het mooie is dat de kurkeik voor de productie van kurk niet gekapt hoeft te worden, want de boom wordt als het ware geschild. Kurk is dus een puur natuurlijke en duurzame grondstof. Bovendien heeft kurk nog meer fijne eigenschappen. Zo is het zeer licht, elastisch, isolerend, antistatisch, geluiddempend, vochtbestendig, hypoallergeen en recycleerbaar.

 

Dat kan er allemaal gemaakt worden van kurk

 

Door zijn kenmerken is kurk zeer geschikt als flessenstop, maar er is nog zoveel meer mogelijk met dit materiaal. Zo heeft kurk zijn entree in de modewereld gemaakt. Tassen, schoenen, kleding en accessoires: het kan allemaal gecreëerd worden van de schors van de kurkeik. Verder bestaan er ook kurken boeien, vloertegels, prikborden, speelgoed, smartphonehoesjes en nog veel meer. Inmiddels heeft kurk ook de beroemdheden bereikt. Zo gaf Lady Gaga in 2014 een concert in een jurk van kurkweefsel en heeft topsurfer Garrett McNamara een surfboard van kurk.

 

Ontdek de kurkeik in de Algarve

 

Behalve allerlei duurzame producten zorgt kurk ook voor interessante uitstapjes. Leer bijvoorbeeld alles over het bewerkingsproces van kurk in Museu do Traje in São Brás de Alportel.  In dit museum vindt u overigens nog meer interessante tentoonstellingen over de geschiedenis van de Algarve, zoals historische kostuums en antieke voertuigen. Ook biedt het museum een kijkje in het vroegere Portugese boerenleven. Nog een manier om kennis te maken met kurk in de Algarve is door te wandelen door de kurkbossen. U vindt deze bossen onder andere in het Monchique-gebergte en het Caldeirão-gebergte. U zult dan ontdekken dat de kurkeik niet alleen een belangrijk deel uitmaakt van de Portugese economie, maar ook van de Portugese natuur.

 

(foto (c) Can Stock Photo / adrianam13)

 

 

Wellicht ook interessant voor u

/Grot van Benagil
31 augustus 2020

6 BIJZONDERE PLEKKEN IN DE ALGARVE

/Zeilboten voor de kust van Alvor
31 mei 2019

ALVOR: EEN HEERLIJK VISSERSDORP AAN DE RIVIER EN BIJ DE ZEE

/Luchtfoto van Olhão - Algarve - Portugal
31 augustus 2018

ONTMOET DE AUTHENTIEKE VISSERSSTAD OLHÃO

/Wandelpad Ria Formosa
31 juli 2018

RIA FORMOSA: ZEEPAARDJES EN EINDELOZE STRANDEN

/Castro Marim
31 mei 2017

VEELZIJDIG CASTRO MARIM: VAN FLAMINGO'S TOT EEN MIDDELEEUWS FEEST

/Groep dolfijnen voor de kust van de Algarve
22 augustus 2016

SPOT WILDE DOLFIJNEN VOOR DE KUST VAN DE ALGARVE

/Rotsen in de Algarve
28 mei 2016

DE BOEIENDE ROTSKUST VAN DE ALGARVE