Weg op de Monchique in Portugal
2 mei 2016

MONCHIQUE: DE HOOGSTE BERGEN VAN DE ALGARVE

Wist u dat de Algarve ook prachtige bergen heeft? De meest bekende bergketen is Serra de Monchique. Hier vindt u niet alleen een paar hoge bergtoppen, maar ook een pittoresk bergdorp en heilzame bronnen. Verder biedt de uitgestrekte natuur met zijn eucalyptus- en pijnbomen plus de vele acacia's een mooi decor voor lange wandelingen en fietstochten.

 

 

Zie de zee vanaf een bergtop

In het Monchique-gebergte ligt de hoogste bergtop van de Algarve: de 902 meter hoge Fóia. Is het helder weer dan kunt u hier vandaan de Atlantische Oceaan zien. Kijkt u de andere kant op dan liggen de uitgestrekte velden van de naburige provincie Alentejo in uw blikveld. Alleen het geweldige uitzicht is al de moeite waard om Fóia te bezoeken. Nog een hoog punt dat een prachtige blik op de Algarve geeft, is Serra da Picota. Deze bergtop is met 773 meter de op een na hoogste bergtop van de meest zuidelijke provincie van Portugal. Beide bergtoppen kunnen vanuit het dorp Monchique per voet worden bereikt. Houd er wel rekening mee dat het wat frisser kan zijn op de pieken van het Monchique-gebergte. Neem dus een extra vest of trui mee.

 

Monchique en zijn bronnen

Bent u eenmaal in het Monchique-gebergte bezoek dan ook zeker het pittoreske bergdorp Monchique. Het is een van de hoogstgelegen dorpen van de Algarve. Hier kunt u bijvoorbeeld bijkomen van een lange bergwandeling in een van de restaurants. Of bewonder en fotografeer de smalle straatjes en eeuwenoude witte huizen. Geniet ook even van de atmosfeer van het dorpsplein met zijn fontein en bloemen. Een andere trekpleister van Monchique zijn de nabijgelegen warmwaterbronnen: Caldas de Monchique. Het water dat rijk is aan mineralen zou al volgens de Romeinen een gezonde werking hebben op het lichaam. Degene die dat wil ervaren, kan er verschillende soorten baden nemen in het kuuroord. Het bronwater is overigens ook drinkbaar. Op de punten waar het water uit de bergwand tevoorschijn komt, staan daarom vaak Portugezen in de rij om water in grote plastic flessen te tappen.

 

Lokale producten uit de omgeving van Monchique

Wanneer u in de omgeving van Monchique rondtoert, zult u veel vakmanschap zien. Zo staat de streek bekend om zijn producten van riet en kurk. Verder kunt u hier terecht voor het typische kleurrijke Portugese aardewerk. Ook kunnen de bergbewoners van Monchique smakelijke dingen maken, zoals worst, ham en olijfolie. Als u durft, probeer dan ook eens medronho: een echte Portugese borrel van formaat!

 

Logeren in de bergen van de Monchique

Wanneer u graag in de natuurlijke omgeving van de Algarve uw hele vakantie doorbrengt, dan zijn er genoeg mogelijkheden voor een aangenaam vakantiehuis in het Monchique-gebergte. Kijk maar eens in dit overzicht van vakantiehuizen in en om Monchique.

 

(foto © Can Stock Photo)

 

 

Wellicht ook interessant voor u

/Grot van Benagil
31 augustus 2020

6 BIJZONDERE PLEKKEN IN DE ALGARVE

/Vaandels middeleeuws festival in Algarve
31 januari 2020

FESTIVALS IN DE ALGARVE: VAN CARNAVAL TOT SARDINES

/Strand met parasols en ligbedden
31 maart 2019

DE GOLDEN TRIANGLE: DE LUXUEUZE HOTSPOT VAN DE ALGARVE

/medronho-vrucht
24 maart 2017

AGUARDENTE DE MEDRONHO: VUURWATER UIT PORTUGAL