een blad wijnglazen voor een wijnproeverij
28 juni 2016

WIJNPROEVEN IN DE ALGARVE

Frankrijk, Duitsland en Italië hebben de naam staan bekend als echte wijnlanden. Maar ook Portugal heeft wijn als specialiteit. Vooral het noorden van dit land wordt gezien als wijngebied. Er wordt echter door heel Portugal heen wijn gemaakt, zo ook in het uiterste zuiden: de Algarve.

 

Als men aan Portugese wijn denkt, dan komt vaak de naam port tevoorschijn. Of wie in Portugal op vakantie is geweest, heeft vast wel eens een frisse Vinho Verde bij gegrilde vis gedronken. Maar eigenlijk doet dit Iberische land op alle fronten goed mee op wijngebied. Rood, wit of rosé en zowel de oude als jonge Portugese wijnen zijn het proberen waard.

 

Portugal een wijnland bij uitstek

In Portugal zijn er twaalf wijnstreken. Een van de bekendste is Vinho Verde. Deze ligt in het groene noorden van Portugal waar veel regen valt. Ook de Douro met zijn prachtige landschap is een klassieker onder de wijnstreken. Het is namelijk een van de oudste afgebakende wijngebieden van de wereld. Dichter bij de Algarve is Alentejo een interessante Portugese wijnleverancier. Deze regio is de laatste jaren in opkomst met harmonieuze wijnen als Borba en Reguengos. Net als Alentejo krijgt ook de Algarve steeds meer fans in de wijnwereld.

 

Bezoek de wijngaarden in de Algarve

Tavira, Lagoa, Portimão en Lagos zijn de vier wijnstreken van de Algarve. Bent u op vakantie in de Algarve en wilt u lokale wijnen proeven, dan kunt u hier een van de wijngaarden bezoeken. U krijgt er meestal een rondleiding langs de wijnranken en in de wijnkelders. Bovendien geeft de gids tijdens de toer uitleg over hoe de wijn gemaakt wordt, waarbij vaak speciale aandacht wordt gegeven aan het wijnproces in de Algarve. Natuurlijk mag u na afloop van de rondleiding wijnproeven. Een paar wijnboerderijen waar u kunt komen kijken zijn Quinta da Penina bij Portimão, Quinta do Francês bij Silves, Quinta dos Vales bij Estombar en Monte da Casteleja bij Faro. Een speciale eigenaar heeft de wijngaard Adego do Cantor bij Albufeira. Het is namelijk van de Britse zanger Cliff Richard die samen met zijn zakenpartners in voorgaande jaren een aantal prijzen in de wacht sleepte met de wijn 'Vida Nova'.

 

Van de meeste wijnboerderijen kunt u ook direct wijn kopen. Verder treft u in de lokale supermarkten wijnen uit de Algarve aan. Probeer ze uit op het terras van uw vakantiehuis! Of neem ze mee naar huis om nog lekker van uw vakantie in Portugal na te genieten.

 

Foto (c) Can Stock Photo