Bolo Rei
23 december 2016

ZO VIEREN DE PORTUGEZEN KERSTFEEST

Kerstmis wordt bijna over heel de wereld gevierd. Alleen zijn de tradities vaak in ieder land anders. Daarentegen zijn er verschillende culturen die weer overeenkomstige kerstgewoontes hebben. Voor Portugezen is het kerstfeest net als voor ons heel belangrijk. Ze vieren het dan ook uitbundig: ook al hebben ze een kerstdag minder dan wij.

 

De versiering: van traditionele kerststallen tot en met hippe kerstmannen op de gevels

 

Portugezen hebben geen Sinterklaasfeest, daarom kunnen ze al eerder met de kerstversiering beginnen dan wij. De straten in de steden en dorpen worden soms al eind november mooi versierd. De bewoners doen voor een groot deel ook mee met kerstmannen op de gevels, kerstkransen op de deuren en flikkerlichtjes voor de ramen. In huis staat er vaak een feestelijke kerstboom. Verder is de woonkamer versierd met kerstslingers en andere kerstdecoraties. Tijdens de laatste maand van het jaar zijn kerststallen ook volop aanwezig in Portugal. Ze staan onder andere bij kerken en in openbare gelegenheden. Ook vindt u ze thuis bij de Portugezen. Ze besteden namelijk graag tijd en aandacht aan een mooie kerststal.

 

De voorbereidingen: hectiek op zijn Nederlands

 

Hoe kalmerend het opzetten van een kerststal kan werken, hoe anders wordt het als het kerstfeest voor de deur staat. Net als in Nederland draait het in Portugal tijdens Kerstmis om het samenzijn met familie en om lekker eten. Ook geven Portugezen elkaar cadeautjes. Dit houdt in, dat net als bij ons, er in de laatste week voor kerst een koortsachtige drukte is in de winkels.

 

Het kerstfeest: van stokvis tot en met een koninklijke cake

 

Hoewel er in Portugal maar een kerstdag bestaat, wordt het kerstfeest toch in twee dagen gevierd. De Portugezen starten namelijk direct op kerstavond met de viering. Sterker nog: de avond op 24 december is het hoogtepunt. Tijdens deze lange avond wordt er vaak een maaltijd met bacalhau gegeten. Na het kerstdiner is het traditie om naar de mis te gaan die om middernacht begint. De volgende dag worden de geschenken uitgepakt en wordt er ook weer veel gegeten. Het is dan ook tijd voor de traditionele kerstcake Bolo Rei oftewel de 'Koningscake'. Met zijn ronde vorm en kleurrijke versiering met gekonfijt fruit begrijpt u meteen de naam. En terwijl wij nog een tweede kerstdag op familiebezoek gaan en kerststol eten, is het in Portugal weer een gewone dag.

 

(foto (c) Can Stock Photo / ribeiroantonio)

 

 

 

Wellicht ook interessant voor u

/Gedekte tafel Kerstmis
21 december 2017

VERRIJK UW KERSTDINER MET VERRASSENDE GERECHTEN UIT PORTUGAL

/traditionele versiering kerk in Portugal
30 juni 2017

HISTORIE EN RELIGIE: DE NATIONALE FEESTDAGEN VAN PORTUGAL

/2016 wordt 2017 op het strand
30 november 2016

SFEERVOL EN BRUISEND: VIER DE FEESTDAGEN IN DE ALGARVE

/Straatje in Vila Adento - Faro - Algarve
31 juli 2016

ONTDEK HET BOEIENDE EEUWENOUDE CENTRUM VAN FARO