Gastronomie

CATAPLANA: EEN CULINAIRE TOPPER UIT PORTUGAL


Een van de grote aantrekkingskrachten van Portugal is de keuken. Een gerecht waarin al het heerlijks van dit land samenkomt, is cataplana. Dit is een stoofschotel die niet alleen de smaakpapillen, maar ook de ogen streelt.

Een gerecht vol kleur, geur en smaak

Een cataplana is een echte belevenis. Dit stoofgerecht wordt gemaakt en geserveerd in een grote opvallende koperen of aluminium pan die uit twee delen bestaat. Tijdens het koken wordt deze dichtgeklapt. Meestal is het vanwege de omvang van deze pan vaak ook alleen mogelijk om cataplana voor minimaal twee personen te bestellen. Staat de pan eenmaal op tafel dan gaat de deksel open en is de inhoud vaak een feest om te zien en te ruiken. Een bonte mix van kruiden en groenten met daarbij een flinke dosis vis, zeevruchten of vlees straalt u tegemoet. Ook kan het zijn dat er een combinatie is van de laatste twee ingrediënten. Portugezen mengen namelijk zeevruchten en vlees gerust door elkaar. Een ander voorbeeld daarvan is ‘Carne de porco à Alentejana’, dat onder andere bestaat uit varkensvlees en schelpjes.


De Moorse oorsprong van cataplana


Cataplana wordt vooral in de Algarve veel gegeten. De naam staat zowel voor het gerecht als de pan. Waarschijnlijk stamt cataplana uit de periode dat de Algarve bezet was door de Moren en heeft het een verwantschap met de Marokkaanse tajine. Doordat het eten in de gesloten pan wordt gaargestoomd blijven de smaak en voedingsstoffen goed behouden. Het is dus niet alleen een heel smakelijk gerecht maar ook heel gezond. Daarbij is het snel klaar.

Zelf aan de slag met cataplana


Wanneer u in de Algarve bent en van plan bent om ooit zelf cataplana te maken, dan kunt u voor een koperen versie van de pan het beste naar Loulé gaan. Dit is een stad waar van oudsher veel koperslagers zijn, waardoor er veel van deze speciale pannen te koop zijn. Wanneer u op een zaterdag gaat, kunt u ook meteen de zigeunermarkt bezoeken en de overdekte dagmarkt die op deze dag extra uitgebreid is. Eenmaal terug in uw vakantiehuis of in Nederland kunt u aan de slag met allerlei recepten. Of verzin zelf uw eigen mix. En bent u klaar met koken? Dan hoeft u de koperen pan niet op te bergen, want hij staat uiterst decoratief in de keuken.

(foto (c) Canstock Photo)Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *