Gastronomie

PETISCOS: SMAKELIJKE PORTUGESE BORRELHAPJES


Portugese croquetes

De Spaanse tapas zijn wereldberoemd, maar de Portugese snacks mogen er ook zijn. Toch hebben de petiscos, zoals de hapjes in Portugal heten, nog niet zo massaal de wereld veroverd als de varianten uit hun grote buurland. Maak dus snel kennis met de Portugese petiscos. Zo kunt u uw gasten verrassen met een Portugese snack bij de borrel of er zelf van genieten: thuis of in Portugal!

Lekker simpel: brood, boter en olijven

In de meeste Portugese restaurants wordt er voor het eten standaard een mandje brood gebracht met daarbij een schaaltje olijven en een beetje boter. Vaak zitten er ook diverse soorten vispaté bij plus een stukje kaas. Een dergelijk couvert is ook een prima borrelhapje voor bij een fles wijn.

Feest der herkenning: worst, ham of kaas

Net als in Nederland doet een stukje worst, gerookte ham of kaas het ook goed aan de borreltafel. Liefhebbers van kaas zullen vast genieten van een ’tabua de queijo’. U krijgt dan een plank met verschillende soorten Portugese kazen. Hierbij kan ook honing of marmelade geserveerd worden voor een zoete touch. Portugal is één van de landen die goed zijn in het maken van gerookte ham. De borreltijd is daarom ook een mooie gelegenheid om een plakje presunto als petisco te nemen. Of probeer verschillende soorten chouriçoworsten.

Echte smaaksensaties: kruidig en gemarineerd

Voor knoflookfans heeft de Portugese keuken ook veel in petto als het op hapjes aankomt. Wat denkt u van ‘cenouras Algarvia’. Dit zijn worteltjes die zijn gemarineerd in olijfolie, azijn, kruiden en een flinke dosis knoflook. Nog een aanrader voor als u van knoflook houdt, is een ‘salada de polvo’. Ook deze octopussalade is net als de gemarineerde worteltjes een indrukwekkende ervaring voor de smaakpapillen.

Comfort food op zijn Portugees: krokant of in een laagje deeg

Er is een petiscosoort die erg veel lijkt op onze Nederlandse kroket. De knapperige Portugese ‘croquete’ is echter vaak kleiner dan de Nederlandse variant. De vulling kan bovendien variëren van varkensvlees tot garnalen. Lekkere deeghapjes vindt u in de categorie ‘pastéis’. Ook hier zijn er verschillende vullingen mogelijk. Probeer eens een exemplaar met een van de meest geliefde ingrediënten uit de Portugese keuken, de bacalhau.

Uitdagend lekker: schelpjes en slakken

Wie van avontuurlijk eten houdt, kan voor een petisco kiezen uit diverse gerechtjes met schelpen. Erg populair zijn de venusschelpen die geserveerd worden met een stuk brood. Een andere favoriet voor bij de borrel zijn caracois. Dit zijn kleine landslakjes die in een kruidige bouillon worden gekookt en daarna compleet met hun huisje op tafel belanden. Ook dit gerecht wordt gegeten met Portugees brood erbij.

Wilt u eens zelf petiscos maken? Check dan ons blog over websites met Portugese recepten.

(foto (c) Can Stock Photo / vtupinamba)Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *